Problem z elektrodrążarką ponar-tarnów edee40
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Problem z elektrodrążarką ponar-tarnów edee40
witam
rok temu zakupiłem polską elektrodrążarkę edee40 z urządzeniem sterującym uzs63. Nie znam się kompletnie na obsłudze tej maszyny ani technologi drążenia wgłębnego, ale próbuje nauczyć się obsługi. Mam problem z rozpoczęciem drążenia, postępuje zgodnie z instrukcją obsługi z DTR, tj.:
- w trybie manualnym dojazd elektrodą do detalu, świeci się czujnik zwarciowy
- ustawienie czujnika głębokości
- załączenie pomp do zalania wanny i uzyskania odpowiedniego poziomu nafty
Do tego etapu jest wszystko ok.
następnie wg. instrukcji powinno się przełączyć na tryb automatycznego drążenia i powinno zacząć się drążenie. U mnie natomiast głowica zamiast w dół wędruje do góry jednostajnym ruchem, znacząco zwalnia gdy natrafi na krańcówkę, jednak gdy z niej zjedzie znów podąża do góry. Nie mogę w żaden sposób zmienić kierunku poruszania głowicy. Na samym początku po zakupie maszyny dwukrotnie wszystko było ok, i udało mi się próbnie coś wydrążyć natomiast teraz głowica porusza się tylko do góry i nici z drążenia.
Może ktoś z szanownych kolegów zna tą maszynę i mógłby doradzić co jest nie tak, i czy taki objaw jest przyczyną awarii czy niewłaściwego ustawienia.
pozdrawiam i proszę o pomoc.
konrad polak
tel 784 004 992
rok temu zakupiłem polską elektrodrążarkę edee40 z urządzeniem sterującym uzs63. Nie znam się kompletnie na obsłudze tej maszyny ani technologi drążenia wgłębnego, ale próbuje nauczyć się obsługi. Mam problem z rozpoczęciem drążenia, postępuje zgodnie z instrukcją obsługi z DTR, tj.:
- w trybie manualnym dojazd elektrodą do detalu, świeci się czujnik zwarciowy
- ustawienie czujnika głębokości
- załączenie pomp do zalania wanny i uzyskania odpowiedniego poziomu nafty
Do tego etapu jest wszystko ok.
następnie wg. instrukcji powinno się przełączyć na tryb automatycznego drążenia i powinno zacząć się drążenie. U mnie natomiast głowica zamiast w dół wędruje do góry jednostajnym ruchem, znacząco zwalnia gdy natrafi na krańcówkę, jednak gdy z niej zjedzie znów podąża do góry. Nie mogę w żaden sposób zmienić kierunku poruszania głowicy. Na samym początku po zakupie maszyny dwukrotnie wszystko było ok, i udało mi się próbnie coś wydrążyć natomiast teraz głowica porusza się tylko do góry i nici z drążenia.
Może ktoś z szanownych kolegów zna tą maszynę i mógłby doradzić co jest nie tak, i czy taki objaw jest przyczyną awarii czy niewłaściwego ustawienia.
pozdrawiam i proszę o pomoc.
konrad polak
tel 784 004 992
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam
dziękuję bardzo za zainteresowanie moim problemem, jednak zadanie ujemnej głębokości drążenia nie jest możliwe, gdyż maszyna jest czysto mechaniczna i głębokość drążenia ustala się przy pomocy czujnika(krańcówki) ze śrubą mikrometryczną. Głębokość drążenia ustala się poprzez odjechanie czujnikiem na zakładaną głębokość względem punktu styku elektrody z detalem. Chyba że istnieje jakiś przełącznik który pozwala wybrać kierunek drążenia?
pozdrawiam
dziękuję bardzo za zainteresowanie moim problemem, jednak zadanie ujemnej głębokości drążenia nie jest możliwe, gdyż maszyna jest czysto mechaniczna i głębokość drążenia ustala się przy pomocy czujnika(krańcówki) ze śrubą mikrometryczną. Głębokość drążenia ustala się poprzez odjechanie czujnikiem na zakładaną głębokość względem punktu styku elektrody z detalem. Chyba że istnieje jakiś przełącznik który pozwala wybrać kierunek drążenia?
pozdrawiam
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
kond666 pisze:głębokość drążenia ustala się przy pomocy czujnika(krańcówki) ze śrubą mikrometryczną.
O jakiej krańcówce piszesz że jest mijana w ruchu do góry?kond666 pisze:U mnie natomiast głowica zamiast w dół wędruje do góry jednostajnym ruchem, znacząco zwalnia gdy natrafi na krańcówkę, jednak gdy z niej zjedzie znów podąża do góry.
Wszystkie stare sterowania działają w oparciu o taki sam schemat - drąży tak długo aż osiągnie krańcówkę stop drążenia. I jednocześnie kontroluje napięcie procesu aby nie dopuścić do zwarcia.
Czy przypadkiem nie pokręciłeś nastawy długość impulsu i prąd zmniejszając ich wartość - wtedy sterownik może myśleć że ma zwarcie ( bo brak wystarczającej energii na zaciskach) i podnosi głowicę do góry. Dodatkowo możliwe ze masz tzw balans - potencjometr którym można korygować np ciężar elektrody przy delikatnym drążeniu Przestawienie też będzie skutkować ucieczką głowicy.
Kol Hootnik - sprawdź najprostsze - czy krańcówka się nie zwarła na stałe.
Pasjonat