Regulacja pracy noża na taśmie

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
Meess
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Regulacja pracy noża na taśmie

Post napisał: Meess » 03 sie 2011, 21:30

Witam

Na początek chciałbym się przywitać (to mój pierwszy post)

Przechodząc do tematu mam taki problem, w mojej firmie pracuje linia po której idzie wstęga materiału (dokładnie papier perforowany ). Na wałku przekładni zamontowany jest nóż który co jakiś czas obracając się tnie materiał.

Problem polega na tym że moment w którym tnie nóż chciałbym regulować w czasie pracy maszyny. Obecnie sytuacja wygląda tak że chcąc ustawić wałek przekładni (aby nóż ciął w odpowiednim momencie) w danym położeniu muszę wyłączać cały układ, a chciałbym w czasie pracy maszyny regulować położenie wałka, lekko go popchnąć lub cofnąć.

Widziałem takie rozwiązanie w innej firmie. Na przekładni był panel sterujący gdzie osoba plusem lub minusem mogła regulować położenie wałka.

Może ktoś się z czymś takim spotkał i wie co to było ? Albo jak rozwiązać ten problem ?

Tagi:

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Re: Regulacja pracy noża na taśmie

Post napisał: CFA » 03 sie 2011, 22:19

Meess pisze: Może ktoś się z czymś takim spotkał i wie co to było ?
Tak. To się nazywa automatyzacja.

Awatar użytkownika

suchy2805
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: suchy2805 » 04 sie 2011, 09:37

Witam

Zajmuje się automatyką przemysłową jeżeli kolega mógłby wstawić zdjęcia maszyny i bardziej szczegółowy opis. To może znajdzie się jakieś rozwiązanie.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”