Szlifierka do promieni
Szlifowanie promieni rolek
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Szlifierka do promieni
Witam wszystkich,
Szukałem odpowiedź a moje wątpliwości lecz nic nie znalazłem.
Mianowicie mam do zrobienia szlifierkę do biezni rolek tocznych. Generalnie idea jest taka żeby zamontować rolkę w uchwycie, napędzić ja, następnie wyprofilować ją za pomocą tarczy ściernej.
O ile os przesuwu oraz dojazdu do rolki nie będą jakoś skomplikowane to zastanawia mnie jak podejść do osi obrotu ściernicy, klient chciałby żeby tarcza ścierna obracała się tak żeby zawsze była prostopadła do szlifowanej rolki.
Chdzi mi po głowie zastosowanie csmio, lub ewentualnie jakiś sterownik PLC z funkcjami motion np. Delta.
Moje pytanie dotyczy, czym najlepiej generować kod takiego ruchu żeby było to w miare proste dla użytkownika końcowego (zarys kształtu będzie pochodził z pliku dxf) oraz jak najprościej zrobić ta os obrotowa tak żeby zawsze była styczną w jednym punkcie do szlifowanej rolki.
Pozdrawiam
Szukałem odpowiedź a moje wątpliwości lecz nic nie znalazłem.
Mianowicie mam do zrobienia szlifierkę do biezni rolek tocznych. Generalnie idea jest taka żeby zamontować rolkę w uchwycie, napędzić ja, następnie wyprofilować ją za pomocą tarczy ściernej.
O ile os przesuwu oraz dojazdu do rolki nie będą jakoś skomplikowane to zastanawia mnie jak podejść do osi obrotu ściernicy, klient chciałby żeby tarcza ścierna obracała się tak żeby zawsze była prostopadła do szlifowanej rolki.
Chdzi mi po głowie zastosowanie csmio, lub ewentualnie jakiś sterownik PLC z funkcjami motion np. Delta.
Moje pytanie dotyczy, czym najlepiej generować kod takiego ruchu żeby było to w miare proste dla użytkownika końcowego (zarys kształtu będzie pochodził z pliku dxf) oraz jak najprościej zrobić ta os obrotowa tak żeby zawsze była styczną w jednym punkcie do szlifowanej rolki.
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Szlifierka do promieni
I w dodatku musisz korygować tor po obciąganiu.
u nas to się robi ksztaltowo, tylko obciągacz trzeba odpowiedniu poprowadzić. Ale on się nie skraca za każdym razem.
u nas to się robi ksztaltowo, tylko obciągacz trzeba odpowiedniu poprowadzić. Ale on się nie skraca za każdym razem.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Witam,
no właśnie temat obciągania ściernicy to drugi temat, na tą chwilę chodzi mi po głowie zastosowanie sterownika motion ze Schneidera model LMC058, obsługuje on pełne kody CNC, plan mam taki żeby po n liczbie przejazdów podjechać na czujnik laserowy typu bramka odczytać wymiar ściernicy, następnie podjechać na obciąganie, a później ponownie na pomiar po czym wprowadzić korekcje narzedzia na następnie powrócić do szlifowania.
Jednak co mnie najbardziej zastanawia to jak wygenerować najprościej g-kod do szlifowania stycznego.
Pozdrawiam
no właśnie temat obciągania ściernicy to drugi temat, na tą chwilę chodzi mi po głowie zastosowanie sterownika motion ze Schneidera model LMC058, obsługuje on pełne kody CNC, plan mam taki żeby po n liczbie przejazdów podjechać na czujnik laserowy typu bramka odczytać wymiar ściernicy, następnie podjechać na obciąganie, a później ponownie na pomiar po czym wprowadzić korekcje narzedzia na następnie powrócić do szlifowania.
Jednak co mnie najbardziej zastanawia to jak wygenerować najprościej g-kod do szlifowania stycznego.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
A jak sobie wyobrażasz to styczne szlifowanie ? I jaką tarczą ?
-
Po prawdzie to płaską sciernicą to i tak wyjdzie koślawo. Trzeba by było zastosować zaokrągloną. Jeśli będzie stały promień, (za kazdym razem obciągane na ten sam kształt). To już się da pomyśleć o prowadzeniu.
Tylko czy jest sens tak kombinować?
Tylko czy jest sens tak kombinować?
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Posty w temacie: 1
Po co?tytustytus pisze: ↑26 lip 2020, 09:30
I w sensie prostopadła do osi obrotu rolki czy prostopadła do stycznej krawędzi krzywizny rolki?
-
Właśnie też zastanawiam się czy jest sens kombinować z tym obrotem ściernicy wokół osi, może to po prostu szukanie problemów. Maszynka jest w fazie koncepcji więc każdy pomysł wchodzi w grę.
Pomysł z zastosowaniem zaokrąglonej ściernicy też wydaje się dobry, co n liczbę przejazdów podjechać do obciągacza i wyprofilować ją ponownie też ma sens.
Poniżej rysunki z dwiema ideami:
1. Ruch tylko w dwóch osiach, ściernica zaokrąglona
2. Ruch w trzech osiach z obrotem ściernicy
I nie wiem czy bardziej nie skłaniałbym się do wersji 1.
Pomysł z zastosowaniem zaokrąglonej ściernicy też wydaje się dobry, co n liczbę przejazdów podjechać do obciągacza i wyprofilować ją ponownie też ma sens.
Poniżej rysunki z dwiema ideami:
1. Ruch tylko w dwóch osiach, ściernica zaokrąglona

2. Ruch w trzech osiach z obrotem ściernicy

I nie wiem czy bardziej nie skłaniałbym się do wersji 1.