jak działa kurtyna świetlna

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
paros
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

jak działa kurtyna świetlna

Post napisał: paros » 12 lut 2014, 11:56

Dzień dobry.

Mam kurtynę (barierę?) GREIN. Nadajnik i odbiornik. Niestety ktoś zdemontował dodatkowy moduł, do którego TX i RX były podłączone. Mam jakiegoś PDF'a, niestety z opisu wynika, że wszystkie trzy moduły muszą pracować razem. Po prostu cztery przewody z nadajnika mają być wpięte do modułu, to samo z odbiornikiem. Moduł kosztuje ponad 1000 zł. Nie mam pewności, czy nadajnik i odbiornik są sprawne, jeśli nie, kupując moduł wyrzuciłbym pieniądze. Rozebrałem nadajnik, zlokalizowałem przewody zasilające. Po podaniu napięcia świeci jakaś czerwona dioda. Bez schematu boję się manewrować pozostałymi dwoma przewodami, żeby czegoś nie zepsuć. Jak to sprawdzić? Czy nadajnik powinien emitować sam z siebie jakieś promieniowanie (widzialne, IR)?
Będę wdzięczny za pomoc

Obrazek

Awatar użytkownika

mumin
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Re: jak działa kurtyna świetlna

Post napisał: mumin » 13 lut 2014, 10:01

paros pisze:Jak to sprawdzić? Czy nadajnik powinien emitować sam z siebie jakieś promieniowanie (widzialne, IR)?
IR, najprościej sprawdzić to popatrzeć przez kamerę, aparat fotograficzny.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 13 lut 2014, 12:21

kurtym lepiej nie rozbierać
kolor diody swiadczy o tym czy kurtyny widzą sie czy nie
najczesciej
zlielony kurtyny widzą się i nie przerywa nic wiązki
pomarancz lub cyferka (odpowiedni kod) awaria lub bład
czerwona wiązka przerwana kurtyny nie widzą sie

kurtyny to nadajnik odbiornik
jeśli jest to IR podczerwień sprawdź telefonem będzie jasna plama
niektóre aparaty mająfiltr IR i nie rozpoznamy

moduł łaczący decyduje o tym czy kurtyna działa prawidłowo można ustawić szerokość dopuszczalnej przerwanej wiązki lub z dodatkowego modułu zczytac błedy i komunikaty i to on decyduje o tym jaki stan ustawić na wyjsciu z kurtyny (czy kurtyna jest bezpieczna czy przerwana )
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

kasjo

Post napisał: kasjo » 13 lut 2014, 16:51

Może ta dokumentacja będzie pasowała do Twojej kurtyny: http://www.grein.it/admin/uploaded/manu ... N_4_IT.pdf

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”