Problem z połączeniem LAN - Homag

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
WesołyŻniwiarz
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Problem z połączeniem LAN - Homag

Post napisał: WesołyŻniwiarz » 29 maja 2013, 12:42

Cześć.
Mój pierwszy post, chociaż czytam od pewnego czasu.

Napotkałem jednak problem którego nie potrafię chwilowo rozwiązać nawet z pomocą internetu nawet.

Chodzi o podłączenie maszyny Homag BOF 31 / Optimat w celu wygodniejszego przesyłania plików z CAD/CAM'ów. Czy komuś udało się podłączyć maszynę do zewnętrznego PCta może? Dodam, że w Homagu nie mam standardowego PCta tylko sterowanie na kartach BAB40.
Stacja dyskietek powoli umiera (a zamienniki ciężko dostępne) a serwis producenta też nie wiele potrafi pomóc. Podali tylko IP maszyny i gdzie je znaleźć w plikach gdyby było zmienione.

Tagi:

zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: zibi » 29 maja 2013, 14:20

Pingowałeś do maszyny? Jest odpowiedz?
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 29 maja 2013, 14:39

zamiast stacji dyskietek to załóż emulator na USB stacji.

np.
http://torlus.com/floppy/
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
WesołyŻniwiarz

Post napisał: WesołyŻniwiarz » 03 cze 2013, 09:46

Maszyna na Ping nie odpowiada (kabel dobry). Prawdopodobnie Homag coś nakłamał z tym IP, bo w plikach to co podali jest opisane jako IP gościa (czyli PCta w tym przypadku). Zostaje mi sprawdzenie 255 możliwych IP :/

Emulator USB to dobre rozwiązanie, ale w tej konkretnej maszynie jest taśma 50-cio żyłowa (standardowa stacja FDD ma ich 36) i ciężko z dostępnością (bo tylko na specjalne zamówienie).

Zresztą w tym przypadku karta sieciowa byłaby idealnym rozwiązaniem, bo przy podłączeniu do maszyny lasera, będzie można wysyłać jednocześnie plik na oba urządzenia.

Będę ścigał Homaga i producenta sterowania o jakieś wskazówki...

Dzięki za odpowiedzi.

zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: zibi » 03 cze 2013, 09:53

NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.

Autor tematu
WesołyŻniwiarz

Post napisał: WesołyŻniwiarz » 03 cze 2013, 15:05

Dzięki za linka. Maszynę w sieci znalazłem. Ping działa bez zarzutów. Teraz mam problem z 'widzeniem' plików.

Total commander (z wtyczką do systemu unix) nie łączy się po wpisaniu IP maszyny w pasek adresu, tak samo w eksploratorze Windows widzę tylko PC w sieci.

System na maszynie to Os9/64k i został dostosowany do potrzeb maszyny, ale sieć ustawić chyba trzeba bardzo ręcznie. Spróbuję zbootować jakąś dystrybucję linuxa i zobaczę co tam będzie się działo. Jakby ktoś miał jednak jakiś pomysł/doświadczenie to nadal czekam na propozycję dalszych kroków :)

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 06 cze 2013, 23:20

udostepnianie plików katalogów poczytaj o tym
lub logowanie do systemu przez neta
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”