Budowa pojazdu automatycznie sterowanego AGV
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Budowa pojazdu automatycznie sterowanego AGV
Witam, mam do zbudowania w pracy wózek który będzie poruszał się po wyznaczonej lini, sterowanie zrealizowane będzie na PLC, masa transportowanej platformy to około 400kg. Prosiłbym o pomoc w doborze silników baterii oraz jakiś przemysłowych czujników lini.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
ma się poruszać po równej powierzchni 
można samemu zbudować na dwóch wirujących lustrach głowicę kontrastową.
to znaczy , coś podobnego do fotoskopu osiowego maszyn tnących.
białe tło a czarna linia prowadząca. Do tego dwa czujniki foto ( foto-tranzystory ) i wirujące lustro naświetla te tranzystory. Każda zmiana linii ( kierunek linii ) powoduje zmniejszenie lub zwiększenie napięcia na serwach zadającego np. +/-0...10V co za skutkuje zmianą kierunku jazdy.
To takie na szybko , proste przemyślenie.
Minus tego rozwiązania jest taki że trzeba dbać o taką linię żeby była zawsze czytelna.
Inny to system magnetyczny.
Pasek magnetyczny i czujnik ... reszta podobna.

można samemu zbudować na dwóch wirujących lustrach głowicę kontrastową.
to znaczy , coś podobnego do fotoskopu osiowego maszyn tnących.
białe tło a czarna linia prowadząca. Do tego dwa czujniki foto ( foto-tranzystory ) i wirujące lustro naświetla te tranzystory. Każda zmiana linii ( kierunek linii ) powoduje zmniejszenie lub zwiększenie napięcia na serwach zadającego np. +/-0...10V co za skutkuje zmianą kierunku jazdy.
To takie na szybko , proste przemyślenie.
Minus tego rozwiązania jest taki że trzeba dbać o taką linię żeby była zawsze czytelna.
Inny to system magnetyczny.
Pasek magnetyczny i czujnik ... reszta podobna.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Tak powierzchnia będzie równa co do serw to myślałem raczej o silnikach DC z przekładnią. Zastanawiam się nad zastosowaniem czujników zbliżeniowych jako czujników lini taśmy metalowej ( nigdzie nie spotkałem się z takim rozwiązaniem i zastanawiam się czy mogłoby to zadziałac). Największy problem to dobór odpowiedniego silnika DC i baterii
-
- Kontakt:
czujnik zbliżeniowy
więc narysuj sobie linię prostą a potem np.łuk.
i wówczas zobaczysz jak się zachowie taki czujnik.
Jak ma taka "platforma" 400kg łagodnie zachować na łuku to pytanie co wystawia na zewnątrz taki czujnik
Chodzi mi o rodzaj sygnału.
Będzie bardzo czuły ( precyzyjny ) , to może się okazać że jak wystawia sygnał cyfrowy , to będzie łuk pokonywać kilkukrotnie dłużej niż jak by wystawiał PWM.
To są moje przemyślenia , nie koniecznie dobre ale trzeba chyba najpierw ustalić jak to ma działać a nie tylko że ma jechać. Trzeba się skupić na np. takiej drobnej pierdółce jak łuk.
Czy ta platforma będzie miała jakiś układ skrętny czy kierowała się będzie oporami kół.

więc narysuj sobie linię prostą a potem np.łuk.
i wówczas zobaczysz jak się zachowie taki czujnik.
Jak ma taka "platforma" 400kg łagodnie zachować na łuku to pytanie co wystawia na zewnątrz taki czujnik

Będzie bardzo czuły ( precyzyjny ) , to może się okazać że jak wystawia sygnał cyfrowy , to będzie łuk pokonywać kilkukrotnie dłużej niż jak by wystawiał PWM.
To są moje przemyślenia , nie koniecznie dobre ale trzeba chyba najpierw ustalić jak to ma działać a nie tylko że ma jechać. Trzeba się skupić na np. takiej drobnej pierdółce jak łuk.
Czy ta platforma będzie miała jakiś układ skrętny czy kierowała się będzie oporami kół.
-
Myślałem o trzech czujnikach zbliżeniowych, które będa wystawiały sygnał cyfrowy jak złapie środkowy czujnik jazda do przodu jak skrajny zostanie zmiejszone lub odcięte napięcie na jednym z silników i zestaw zacznie skręcac . Konstrukcja ma byc tania prosta i niezawodna czas przejazdu jest mniej ważny.
-
Pewnie tak, pomysł ten miałbyc alternatywą właśnie dla taśmy magnetycznej. Raz, nigdy nie miałem do czynienia z takimi czujnikami i do końca nie wiem jak to programowac a dwa po tej drodze poruszają się inne pojazdy i nie wiem czy taka taśma to wytrzyma.
jeśli taśma magnetyczna to jakie czujniki symbol?
jaki silnik model- nigdy czegoś takiego nie dobierałem?
Będe wdzięczny za jakieś propozycje
Dodam jeszcze tylko, że ma byc to wózek który będzie holował platformę(400kg) a na całej trasie będą 4 skręty
pozdrawiam
jeśli taśma magnetyczna to jakie czujniki symbol?
jaki silnik model- nigdy czegoś takiego nie dobierałem?
Będe wdzięczny za jakieś propozycje
Dodam jeszcze tylko, że ma byc to wózek który będzie holował platformę(400kg) a na całej trasie będą 4 skręty
pozdrawiam
-
- Kontakt:
a jaka odległość po między punktem A i B 
Może warto za projektować samemu czujnik , taki rodzaj sensortrack-a
Działał by na dwóch tensometrach lub nawet jednym a linią prowadzącą był by "rowek" w podłożu.
Ale jak zamierzasz skręcać
Silniki , to później ...
na pewno nasuną się tu jakieś pytania o konstrukcję tego"ciągnika"

Może warto za projektować samemu czujnik , taki rodzaj sensortrack-a

Działał by na dwóch tensometrach lub nawet jednym a linią prowadzącą był by "rowek" w podłożu.
Ale jak zamierzasz skręcać

Silniki , to później ...
na pewno nasuną się tu jakieś pytania o konstrukcję tego"ciągnika"
-
-odległośc od A do B około 100m
-co do rowka to raczej nikt nie pozwoli kuc w posadce betonowej
-co do tego czujnika sensortrack to całkiem nie znam tematu
- skręcac chciałem poprzez odcięcie zasilania na jednym z 2 silników( sygnał z czujnika zbliżeniowego )ewentualnie można rozważyc pomysł tylnia oś napędowa a przednia skrętna
Jest to pierwsza taka moja konstrukcja a inspiracją był robocik line follower
-co do rowka to raczej nikt nie pozwoli kuc w posadce betonowej
-co do tego czujnika sensortrack to całkiem nie znam tematu
- skręcac chciałem poprzez odcięcie zasilania na jednym z 2 silników( sygnał z czujnika zbliżeniowego )ewentualnie można rozważyc pomysł tylnia oś napędowa a przednia skrętna
Jest to pierwsza taka moja konstrukcja a inspiracją był robocik line follower