Silnie zapylone środowisko
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Silnie zapylone środowisko
Mam taki problem, potrzebuję zrobić napęd pracujący w silnie zapylonym środowisku (hermetyczna komora). Pyły mogą być przeróżne, metal, piasek i wszelki badziew jaki można złapać z podłogi magazynu/samochodu. Z uwagą, że będą to bardzo drobne pyły, znacznie poniżej 0,001mm
Wymyśliłem więc aby silnik zamknąć w odpowiednio dużej metalowej, hermetycznej obudowie. Z niej wyciągnąć jedynie wałek do przekładni(wymagana) w kolejnej zamkniętej hermetycznie obudowie. W ten sposób dostęp do silnika byłby dopiero przez dwie szczeliny przy wałku. Natomiast przekładnie mógłbym spisać na straty jako część eksploatacyjną.
Problem się rozchodzi o uszczelnienie tych szczelin przy wałkach. Nie za bardzo wiem jak to wykonać. Dać jakąś tulejkę ślizgową, segery i wysmarować smarem?
A może zrobić kąpiel olejową wewnątrz przekładni, silnik umieściłbym nad górze a ewentualne zanieczyszczenia byłyby wypychane przez wyciekający olej?
Może ktoś się spotkał z takim problemem i doradzi coś sensownego.
Wymyśliłem więc aby silnik zamknąć w odpowiednio dużej metalowej, hermetycznej obudowie. Z niej wyciągnąć jedynie wałek do przekładni(wymagana) w kolejnej zamkniętej hermetycznie obudowie. W ten sposób dostęp do silnika byłby dopiero przez dwie szczeliny przy wałku. Natomiast przekładnie mógłbym spisać na straty jako część eksploatacyjną.
Problem się rozchodzi o uszczelnienie tych szczelin przy wałkach. Nie za bardzo wiem jak to wykonać. Dać jakąś tulejkę ślizgową, segery i wysmarować smarem?
A może zrobić kąpiel olejową wewnątrz przekładni, silnik umieściłbym nad górze a ewentualne zanieczyszczenia byłyby wypychane przez wyciekający olej?
Może ktoś się spotkał z takim problemem i doradzi coś sensownego.
-
Nie pomyślałem o tym
Ale one chyba nie do końca są szczelne, chodzi raczej o nieprzepuszczenie płomienia. A u mnie będą wystepować bardzo drobne pyły w ilościach hurtowych.
I pytanie jakie silniki robią w takich obudowach. Potrzebuję mechanizmu obrotowego o prędkości około 20rpm. A potem muszę utrzymać daną pozycję z różnymi siłami.
Do tego potrzebny enkoder i przekładnia. Może być ciężko coś takiego znaleźć.
Nie porzucałbym idei którą przedstawiłem w pierwszym poście. Tym bardziej że obudowa przeciwwybuchowa pokryta pyłem będzie słabo rozpraszać ciepło.

I pytanie jakie silniki robią w takich obudowach. Potrzebuję mechanizmu obrotowego o prędkości około 20rpm. A potem muszę utrzymać daną pozycję z różnymi siłami.
Do tego potrzebny enkoder i przekładnia. Może być ciężko coś takiego znaleźć.
Nie porzucałbym idei którą przedstawiłem w pierwszym poście. Tym bardziej że obudowa przeciwwybuchowa pokryta pyłem będzie słabo rozpraszać ciepło.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
Sprzęgło magnetyczne ma mały moment. A ja potrzebuję operować na setkach niutonometrów. Jest to jakiś pomysł ale musiałbym chyba zrobić dwie tarczę fi 50cm z magnesami za 1000zł. To by wtedy miało szansę działać, oddzielone plastikową przesłoną.
Tylko co mi z tego skoro ja będe miał opiłki żelaza w tym pyle, całe sprzęgło się nim oblepi. A łożyska wałka nadal będą wystawione na pył i wymieniane co chwilę.
Tylko co mi z tego skoro ja będe miał opiłki żelaza w tym pyle, całe sprzęgło się nim oblepi. A łożyska wałka nadal będą wystawione na pył i wymieniane co chwilę.
Tak właśnie zamierzałem zrobić, ale pył jest tak drobny że na pewno będzie się przedostawał przez każdą szczelinę. Stąd pomysł wypychania go kapielą olejową, i pytania o inne rozwiązania.Duszczyk_K pisze:Nie można zastosować klasycznego simeringu albo dwóch na wałku?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1