Wygładzarka bębnowa o drganiach przestrzennych

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
Egeyb
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Wygładzarka bębnowa o drganiach przestrzennych

Post napisał: Egeyb » 18 lis 2013, 23:58

Witam wszystkich,

Mam plan zbudowania wygładzarki bębnowej, ale pojawiło się parę znaków zapytania. Na początek wkleję link pokazujący budowę tego urządzenia.

W tym przypadku jest bęben z automatycznym segregowaniem kruszywa i elementów po obróbce. Ja mam w planach zrobienie trochę innego, o to on:

Ale zamiast silnika elektrycznego elektro-wibrator.
Mam jeden podstawowy problem, jak wykonać pojemnik (bęben) sam wpadłem na pare pomysłów. Myślałem o wyoblaniu lub o odlaniu formy z gipsu a następnie oblaniu jej żywicą z włóknem szklanym. Wymiary bębna:
Średnica zewnętrzna 500 - 600 mm
Średnica tego "bolca" w środku 100 - 200 mm
Wysokość 400 - 500 mm

Kolejną sprawą jest zamocowanie elektro-wibratora, na rynku jest dostępna duża ilość ale z mocowaniem poziomym. Wiem, że mogą one pracować w orientacji pionowej. I teraz jak go zamocować? Na pierwszym filmiku jest przykręcony do bębna za kołnierz, ale cena takich wibratorów przekracza grubo 1000 zł. I czy ten z poziomym montowaniem będąc przykręcony do metalowego stelaża a następnie do bębna będzie prawidłowo przenosił wibracje ? Moc elektro-wibratora do 0,75 KW

Jeśli temat się nie nadaje do tego działu proszę o przeniesienie go.
Czekam na wasze pomysły :)
Pozdrawiam.

adico79
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: adico79 » 01 gru 2013, 21:48

Jak duże elementy chcesz w tym polerować? Może nie ma sensu robić samemu bo można kupić w znośnych pieniądzach http://www.smartreloader.com/smartreloa ... -4119.html
albo to tylko nie wiem czy jeszcze aktualne http://www.elaboracja.pl/forum/viewtopic.php?t=2891
Sam kiedyś chciałem sobie takie cudo zrobić tanim kosztem do czyszczenia łusek. Napęd był z czyszczarki oscylacyjnej, do tego zamocowana plastikowa misa. Nawet dzialało, ale po kilku cyklach misa do wymiany. Potem miałem taki jak w linkach powyżej. Ogólnie dla mnie to czyszczenia było za mało efektywne - długo trwało i nie czyściło wnętrza łusek. Przerzuciłem się na tumbler bębnowy i stalowy śrut - szybciej i lepiej.

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: trzasu » 01 gru 2013, 22:26

Mam wątpliwości czy elektro-wibrator będzie odpowiedni, raczej nie ten charakter drgań, jeśli ma to być misa kołowo-symetryczna to wał z taka przeciw-masą jak na filmach sprawdziłby się lepiej.

Za zbiornik możesz użyć butli od LPG, zbiorniki które są montowane zamiast zapasu w samochodach, czasem na złomach coś takiego się pojawia.

Awatar użytkownika

witox4
Kontakt:

Post napisał: witox4 » 09 gru 2013, 17:08

Przymieżam się do budowy takiego urządzenia jeszcze przed świętami jak się uda więc możesz śledzić na forum jak coś ruszę.
Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu - Edison
:-)
BUDOWA FREZARKI - Raptor 800x400x250

Autor tematu
Egeyb
Posty w temacie: 2

Post napisał: Egeyb » 11 gru 2013, 12:17

Byłem offline dlatego nic nie odpisywałem :/
Jeśli chodzi o elektro-wibrator też nie byłem przekonany czy się nada ale odwiedziłem firmę, która robi takie wygładzarki i sami używają takich. Z tym że oni stosują elektro-wibratory z mocowaniem kołnierzowym.
Temat ten poruszyłem ponieważ jest to temat mojej pracy inżynierskiej tak więc kupienie gotowej wygładzarki odpada :/
Jeśli chodzi o wykonanie bębna uporałem się z tym, ale pojawił się kolejny problem mianowicie jak pokryć go w środku poliuteranem. Myślałem o wulkanizatorach ale oni tylko są w stanie pokryć gumą.
Sama wygładzarka będzie przeznaczona do polerowania niewielkich elementów takich jak klucze, śruby, nakrętki itp.
W święta planuje wykonać tą wygładzarkę, tak więc będę was na bieżąco informować :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”