Platforma do majtania autobusem - taki niby symulator
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Platforma do majtania autobusem - taki niby symulator
Ponieważ zawodowo pracuje przy produkcji efektów do filmów czasem mam różne wyzwania mechaniczno - konstrukcyjne. W tej chwili muszę wymyślić sposób najefektowniejszej i najefektywniejszej realizacji sceny która rozgrywa się w jadącym autobusie w latach 50. Autobusem rzuca, trzęsie na kocich łbach, mocno przechyla na zakrętach i gwałtownych hamowaniach. To jest scena pościgu oraz walki wręcz wewnątrz autobusu. Ze względu na to, że nie ma już takich ulic jak w latach 50 całe dalsze otoczenie autobusu będzie dorobione komputerowo. Mam mieć odrestaurowany autobus w przyszłym roku. Zastanawiam się nad platformą/ramą z 3 lub więcej siłownikami hydraulicznymi, na tym autobus bądź makieta wnętrza (lepsza ze względu na możliwość otwarcia na oświetlenie i kamerę - ale muszę rozważyć różne warianty - koszty, jakość, czas itp.) Autobus waży z 10 ton - nie wiem dokładnie, silnik ma 80-100 KM to pewnie więcej nie uciągnie. Makieta byłaby sporo lżejsza. 10mx2,5m. W trakcie zdjęć na raz przebywałoby na niej do 10 osób.
Nie potrzebuje dokładnie całego symulatora (3 DOF) ze sterowaniem tylko czegoś pośredniego - wibracje i wstrząsy w jednych ujęciach, hamowanie w innych, jeszcze winnych zakręty.
Tutaj platforma o sporym udźwigu:
tutaj inne:
http://www.moog.com/products/motion-sys ... 60-14000-/
i jeszcze inne
Odpowiednie firmy zostały już wciągnięte w negocjacje na temat wynajmu ale wszystkie one są poza Polską, koszt wynajmu jest spory do tego transport do Polski. Zastanawiamy się czy nie ma możliwości zbudowania czegoś na miejscu, z części które będzie można potem sprzedać.
Moje pytanie jest takie: jakie siłowniki, jaka pompa i jakie sterowanie jest potrzebne aby zbudować tego typu maszynę (przyspieszenia itp.)
Nie potrzebuje dokładnie całego symulatora (3 DOF) ze sterowaniem tylko czegoś pośredniego - wibracje i wstrząsy w jednych ujęciach, hamowanie w innych, jeszcze winnych zakręty.
Tutaj platforma o sporym udźwigu:
tutaj inne:
http://www.moog.com/products/motion-sys ... 60-14000-/
i jeszcze inne
Odpowiednie firmy zostały już wciągnięte w negocjacje na temat wynajmu ale wszystkie one są poza Polską, koszt wynajmu jest spory do tego transport do Polski. Zastanawiamy się czy nie ma możliwości zbudowania czegoś na miejscu, z części które będzie można potem sprzedać.
Moje pytanie jest takie: jakie siłowniki, jaka pompa i jakie sterowanie jest potrzebne aby zbudować tego typu maszynę (przyspieszenia itp.)
Wszyscy jesteśmy bardzo dojrzali dopóki ktoś nie przyniesie folii bąbelkowej.
Tagi:
-
nie mogę napisać nic do momentu oficjalnego ogłoszenia rozpoczęcia produkcji. Ale tak.MlKl pisze:Czyżby Zły Tyrmanda na tapecie?
myślałem o rolkach z przyspawanymi wybojami, ale to załatwiałoby ew. jazdę po bruku, natomiast nie będzie hamowania i rzucania na zakrętach - chodzi o to żeby aktorami i kaskaderami w środku dosyć mocno majtało, chodzi tez o czas, w sensie dni zdjęciowe, sprawność przearanżowywania wszystkiego, to wieloujęciowe sceny są. Każde ujęcie wymaga kilku dubli - konieczna jest pewna powtarzalność. Pomysł peritusa z platformą jest wart rozważenia ale musielibyśmy wynająć kawałek lotniska, żeby nie marnować czasu na zawracanie i najazdy, poza tym na platformie musiałyby znaleźć się agregaty i całe światło - to sporo i nie wiem jak wytrzymają wstrząsy i przeciążenia. Ale przedyskutujemy to. Naprawdę platforma na siłownikach hydraulicznych to tak skomplikowany temat? (w tych firmach co je mają jako symulatory twierdzą że sama konstrukcja to najprostsza rzecz jest a prawdziwe wyzwanie to oprogramowanie - tutaj może być na przyciskach albo na joysticku)wt pisze:Platformy z siłownikami to złożone rozwiązanie i niekoniecznie idealne. Postawienie koła autobusu na innym kole, na którym jest z kolei założony pas, a na pasie umieszczone wymagane "przeszkody" i mamy prawie naturalne "wyboje". Wystarczy tylko wszystko przymocować i napędzać.
Będę się starał żeby to była makieta 1:1 wnętrza autobusu (zdejmowane ściany) a nie autobus, autobus jest zabytkowy i nie możemy go zdewastować. Będzie znacznie lżejsza.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Taka platforma peritusa to raczej pracuje tam, gdzie ma odpowiedni plac do jeżdżenia, przetransportowanie jej drogami publicznymi na lotnisko to ładny kawałek logistyki będzie. Ale da bardzo realistyczne odtworzenie warunków w czasie jazdy. Wyboje można symulować ruszając kamerą, a nie skacząc całą platformą. Tylko przeciążeń na zakrętach i hamowania się nie da.
-
Jak na razie tylko w stoczni w Gdyni znalazłem taką, prędkość max 14 km/h
przeciążenia chyba nie byłyby problemem. Ale koszt przerzutu może być znaczny - nie wiadomo co łatwiej ponadwymiarową platformę czy ekipę z 20 samochodami i setką ludzi. Być może się bardziej opłaci zciągnać płytę hydrauliczną (lub na serwach) 3 lub 4 DOF, albo zrobić niż wozić się na platformę. Sprawdzę. A w wesołych miasteczkach co mają?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
witam.
taka platforma jak z filmiku to faktycznie nie taki znów problem.
siłowniki z wózków widłowych ( długość ) i pospawane profile - sterowanie to co innego.
ale to tylko przechylanie - a co z przyspieszeniem / opóźnieniem ?
o inna płaszczyzna ruchu.
chyba musiało by o być na szynach - przód - tył .
o też na siłownikach z wózków by się dało .
pompa i silnik musiały by być " dość godne " .
pozdrawiam.
taka platforma jak z filmiku to faktycznie nie taki znów problem.
siłowniki z wózków widłowych ( długość ) i pospawane profile - sterowanie to co innego.
ale to tylko przechylanie - a co z przyspieszeniem / opóźnieniem ?
o inna płaszczyzna ruchu.
chyba musiało by o być na szynach - przód - tył .
o też na siłownikach z wózków by się dało .
pompa i silnik musiały by być " dość godne " .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-