Witam
chcialbym zajac sie budowa maszyny typu shredder . Posiadam juz jedna jesst to maszyna 2kW . i Jej moc mi nie wystarcza . chce zbudowac mocniejsza , czyli 4kW .
Zamierzam uzyc do tego caly zestaw z allegro czyli : Motoreduktor 4kW z hamulcem elektromagnetycznym oraz falownikiem. Zostal Projekt calej maszyny .
Pierwszy wal bedzie napedzany wlasnie z motoreduktora na okolo 40obrotow na minute , drugi wal rownolegly bedzie krecil sie dzieki przeniesieniu napedu przez zebatki .
Nie znam sie na kolach zebatych jednak i niewiem jak je dobrac. czy moglbym prosic kogos z forum by wstepnie mi cos podpowiedzial . ?? Pozdrawiam
Budowa maszyny typu shredder
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
No to te kółka nie będą miały lekkiego życia- spory moment obrotowy (955Nm), pewnie i jakieś przeciążenia od różnych niszczonych klamotów.
Ja bym tu widział koła o module gdzieś 5-6mm i szerokośći co najmniej 50mm wykonane z dobrej stopowej stali, najlepiej utwardzanej powierzchniowo. Przy zwykłej nie obrabianej cieplnie stali przy takich wymiarach nie powinno być problemu z przekroczeniem wytrzymałości na zginanie zęba, ale z naciskami powierzchniowymi już tak. Tu będą zdecydowanie duże i współpracujące powierzchnie zębów mogą się odgniatać
Ja bym tu widział koła o module gdzieś 5-6mm i szerokośći co najmniej 50mm wykonane z dobrej stopowej stali, najlepiej utwardzanej powierzchniowo. Przy zwykłej nie obrabianej cieplnie stali przy takich wymiarach nie powinno być problemu z przekroczeniem wytrzymałości na zginanie zęba, ale z naciskami powierzchniowymi już tak. Tu będą zdecydowanie duże i współpracujące powierzchnie zębów mogą się odgniatać