ALZ pisze:Pomysł nie jest zły bo jest prosty. Proponuję abyś w otwory przez ciebie wywiercone włożył wałeczek z brązu i dopiero potem dokręcając śrubę skasował te luzy. Waleczki z brązu umożliwią Ci posuw wrzeciona bez zniszczenia tulei bo śruby stalowe marnie się do tego nadają.
tak naprawde im bardziej sie temu przyglądam , tym bardziej myśle, że to jest i tak wszystko do kitu;)
Ale...zobaczymy, wiele nie oczekuję od tego.
Co do tych śrób, to prawda, mogą podniszczyc tę tuleje, ale ja po zablokowaniu nie przesuwam tego, jednak moga zostac slady punktowe. Ale po odblokowaniu i tak luzy sa tak duże , że to chyba i tak nie ma znaczenia.
[ Dodano: 2007-02-18, 02:15 ]
pukury pisze:witam !! a ja jednemu Kol. zrobiłem inaczej ( w dokładnie tym samym wypadku ) , wytoczyłem tuleję ( o średnicy wewnętrznej pasującej na tuleję wysuwaną ) , przecięłem ją na pół . następnie włożyłem do środka obudowy ( jest miejsce ) i zablokowałem śrubą od przodu i działa to sobie już kilka tat . za pomocą tej śruby można wykasować luz - lub zablokować wysuwanie . na tej wiertarce Kol. frezuje elementy drewniane do gitar . i jeszcze jedno -do rury wlałem żywicę z piaskiem i w nią włożyłem pręt zbrojeniowy fi 30 ( około ) . pozdrawiam !!
Mało miejsca, trzeba by wytoczyc tuleję grubości 1mm, może 2mm i roztoczy/wyrównac otwory w obudowie żeliwnej...może to dobry pomysł..a te tuleje wytoczyłeś z brązu?
pozdr
Wiesiek
[ Dodano: 2007-02-18, 02:22 ]
Myslałem o tym aby tę góre od wiertarki montowac na suporcie tokarki do frezowania/wiercenia...ale jednak widzac jakie to kiepskie zrobię poprostu od nowa wrzeciono, kupiłem rozwiertak stozkowy do stozka nr.3 , wytocze odpowiednio solidny wałek np fi 30 i dobiore takie łożyska, w srodku stożek mors i uchwyt precyzyjny ( mam B22/3) a po drugiej stronie wałka podtoczę ja tak aby załozyc koło pasowe od tej wiertarki , całosc w odpowiednia obudowę , wraz z łożyskami najlepiej w oleju. Zamontuje na suporcie ...i dodam silnik np. 500W 3-fazowy ( mam taki dodatkowy). I powinno tym coś dac sie wiercic i frezowac. Własnie przeglądam forum tutaj na temat łozyskowania itp...A wiertarka zostanie wiertarką;)
Wiesiek