Modernizacja tunelu suszącego do sitodruku

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
zbigsm
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Modernizacja tunelu suszącego do sitodruku

Post napisał: zbigsm » 21 wrz 2012, 19:19

Czy ktoś z kolegów ma doświadczenie z lampami UV stosowanymi do utwardzania/suszenia lakierów UV?
Mam rozeznać temat modernizacji tunelu, z zastosowaniem2 lub 3 lamp, z możliwością włączania każdej osobno w celu regulacji mocy.
Szerokość taśmy to 70 cm, mam również 70 cm do dyspozycji do zabudowy.
Chciałbym zastosować średnioprężne, rtęciowe lampę o dużej gęstości mocy (120 W/cm) mające odpowiednie dla procesów polimeryzacji widmo UV: = 200÷400 nm, max widma 366 nm.
Poszukuję wszelkiej praktycznej wiedzy, interesuje mnie również kwestia zasilania, stosowania dławików itd.
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam - Zbyszek z BB

Tagi:

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Modernizacja tunelu suszącego do sitodruku

Post napisał: qqaz » 22 wrz 2012, 20:08

Szpecem nie jestem - ot tak jakieś dzwony na Kościele ale..
zbigsm pisze: lampę o dużej gęstości mocy (120 W/cm)
to jest raczej minimalny poziom mocy od którego można rozważać skuteczność procesu
zbigsm pisze:z zastosowaniem2 lub 3 lamp, z możliwością włączania każdej osobno w celu regulacji mocy.
chyba coś nie tak. Regulacja mocy/skuteczności powinna odbywać się w jednym punkcie emisji. Jeżeli jest za mała to dołożenie kolejnych słabych punktów nic nie pomoże. To jak z przebiciem blachy p-panc. Wielokrotne strzelanie kolejną lampą niczym słabym pociskiem tylko porysuje lakier. Trzeba wystarczającej mocy jednorazowego promieniowania aby pobudzić sieciowanie w całej grubości lakieru. Właśnie - lakieru a może farby?
Gdy dysponuje się nadmiarem promieniowania to dopiero wtedy można zmniejszać emisję. Głównie zresztą po to aby wydłużyć żywotność promiennika a nie aby wpływać na jakość procesu w użytku.
Chyba że ilość bo trzeba kilkoma pokryć szerokość czyli lampy w jednej linii a nie kolejno po sobie. Ale dla 70cm to raczej jedna rura z większym trafem i już. Będzie taniej w przyszłości gdy przyjdzie wymiana zużytego promiennika.
zbigsm pisze: interesuje mnie również kwestia zasilania, stosowania dławików itd.
Na dobrą sprawę ten układ to taka przerośnięta świetlówka, pozostaje kupić lampę, dławik i zapłonnik, skręcić do kupy i koniec. Nie ma niczego do samodzielnego wykonania - raptem kilka kabelków i uchwytów. Sugeruję zakup u jednego źródła jako kompletu - mniej pyskówek gdy nie chce odpalić. Tym łatwiej że przy odbiorze może być zwykłe - "proszę odpalić" - świci to 20 na stół, nie świci - kasa w kieszeni.
zbigsm pisze:C
Mam rozeznać temat modernizacji tunelu, z zastosowaniem2 lub 3 lamp,
Podstawowe pytanie - modernizować czyli wymienić elementy na nowe ale takie jak były.
Bo wstawianie całkowicie innego zespołu to dywagacje z zakresu wentylacji i odprowadzania ciepła co w istniejącym rozwiązaniu ( a szczególnie gdy to jest znanej wielkopolskiej firmy) to może być strata czasu i pieniędzy Wyrzuć wszystko wraz ze skorupą i montuj na nowo od początku - lustra, kwarce, wyciąg, elektryka.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”