Automatyczna malarnia - proszę o pomoc
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Automatyczna malarnia - proszę o pomoc
Cześć jestem nowy na forum i w tematyce cnc. Chcę zbudować automatyczną malarnię do listew, które wykonuję, ale po przeczytaniu wielu tematów na forum jestem pewien, że będę potrzebował waszej pomocy.
Ogólną koncepcję mam przygotowaną. Do wykonania chciałbym użyć gotowych podzespołów elektronicznych.
Jak ma działać:
1. Na uchwycie 1 (o długości około 3m) mocuje się cztery listwy.
2. Silnik 4 ustawia uchwyt 1 w odpowiedniej pozycji
3. Nastepnie silnik 3 ustawia pistolet pod odpowiednim kątem.
4. Po wykonaniu powyższych czynności elektrozawór uruchamia pistolet natryskowy, a silnik 2 przesuwa wózek z pistoletem z określoną prędkością w prawo i w lewo.
5. następuje obrót o np.90o i powtarzane są czynności 2,3,4 itd.
Moje pytania (a jest ich mnóstwo):
Czy można tak zaprogramować maszynę jak opisałem powyżej i jakim programem?
Jakich silników użyć - czy dadzą radę obracać 3 metrową stalową konstrukcją , czy trzeba użyć jakiś przekładni.?
Czy do napędu wózka z pistoletem użyć szyny zębatej czy paska (ale wózek waży z 5-8 kg i jest b.duże zapylenie, które oblepia wszystkie elementy konstrukcyjne.
Bardzo proszę o pomoc
Ogólną koncepcję mam przygotowaną. Do wykonania chciałbym użyć gotowych podzespołów elektronicznych.
Jak ma działać:
1. Na uchwycie 1 (o długości około 3m) mocuje się cztery listwy.
2. Silnik 4 ustawia uchwyt 1 w odpowiedniej pozycji
3. Nastepnie silnik 3 ustawia pistolet pod odpowiednim kątem.
4. Po wykonaniu powyższych czynności elektrozawór uruchamia pistolet natryskowy, a silnik 2 przesuwa wózek z pistoletem z określoną prędkością w prawo i w lewo.
5. następuje obrót o np.90o i powtarzane są czynności 2,3,4 itd.
Moje pytania (a jest ich mnóstwo):
Czy można tak zaprogramować maszynę jak opisałem powyżej i jakim programem?
Jakich silników użyć - czy dadzą radę obracać 3 metrową stalową konstrukcją , czy trzeba użyć jakiś przekładni.?
Czy do napędu wózka z pistoletem użyć szyny zębatej czy paska (ale wózek waży z 5-8 kg i jest b.duże zapylenie, które oblepia wszystkie elementy konstrukcyjne.
Bardzo proszę o pomoc
- Załączniki
-
- Zmiana rozmiaruPROJEKT STÓŁ OBROTOWY.jpg (13.29 KiB) Przejrzano 1154 razy
Grzegorz
Tagi:
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o napęd to w takich warunkach zdecydowanie na listwach zębatych, umieszconych w taki sposób aby ząb listwy był skierowany w dół.
silnik ustawiania kąta proponuje krokowy łatwo pozycjonować iutrzymać w danej pozycji.
Silnik napędu można zwykły AC lub DC.
Ruch taki można zaprogramować na falowniku lub na PLC ewentualnie zmajstrować jakiś sterownik na procku. Napisz coś więcej o szybkości przemieszczeń oraz czy masz jkiś pomysł jak to ma być sterowane (PLC, komputer, układ na mikroprocku)
silnik ustawiania kąta proponuje krokowy łatwo pozycjonować iutrzymać w danej pozycji.
Silnik napędu można zwykły AC lub DC.
Ruch taki można zaprogramować na falowniku lub na PLC ewentualnie zmajstrować jakiś sterownik na procku. Napisz coś więcej o szybkości przemieszczeń oraz czy masz jkiś pomysł jak to ma być sterowane (PLC, komputer, układ na mikroprocku)
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
-
Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim tematem
Jeden proces malowania będzie miał około 24 przejazdy wózka, 4 zmiany kąta pistoletu i 24 zmiany kąta uchwytu listew i 24 załączenia i wyłączenia elektrozaworu z powietrzem do pistoletu, wiąc nie wiem jak to ma być sterowane - myślałem że jest jakiś gotowy program który można by wykorzystać, a jeśli nie ma to?
Do zmiany kąta piatoletu proponujecie silnik krokowy, ale jaka moc, model?
A do obrotu uchwytu listew - przypominam 3 m długości stalowa konstrukcja na łożyskach - chyba też krokowy tylko jakej mocy i czy musi mieć jakąś przekładnię ( prędkość obrotu nie musi być duża 5obr./min, ale w miarę dokładna)
Jeden proces malowania będzie miał około 24 przejazdy wózka, 4 zmiany kąta pistoletu i 24 zmiany kąta uchwytu listew i 24 załączenia i wyłączenia elektrozaworu z powietrzem do pistoletu, wiąc nie wiem jak to ma być sterowane - myślałem że jest jakiś gotowy program który można by wykorzystać, a jeśli nie ma to?
Do zmiany kąta piatoletu proponujecie silnik krokowy, ale jaka moc, model?
A do obrotu uchwytu listew - przypominam 3 m długości stalowa konstrukcja na łożyskach - chyba też krokowy tylko jakej mocy i czy musi mieć jakąś przekładnię ( prędkość obrotu nie musi być duża 5obr./min, ale w miarę dokładna)
Grzegorz
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jest jeszcze jeden problem jakiej metody chcesz użyć powietrznej czy bezpowietrznego malowania i co z mgłą i zapyleniem jakie powstaję podczas samego procesu nanoszenia farby na detale ? bo trzeba pomyśleć o odpowiednim zabezpieczeniu samych prowadnic i elementów napędowych..
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Ponieważ ruchy są powtarzalne , można użyć indekserów , podobnie jak w maszynach do tampodruku. Indekser jest osobny dla każdego silnika a programowanie polega na zapamiętywaniu wykonanych ruchów.
Wielkość silników i ew. przekladnie można zaprojektować mając dane masy przesówanych elementów, prędkości , opory ruchu itp .
Do przeniesienia napędu można zastosować stalowe linki , można je czyścić na bieżąco przy każdym przelocie jakimiś "zbierakami"
Chyba największym problemem będzie dobre zabezpieczenie elementów przed zanieczyszczeniem .
Wielkość silników i ew. przekladnie można zaprojektować mając dane masy przesówanych elementów, prędkości , opory ruchu itp .
Do przeniesienia napędu można zastosować stalowe linki , można je czyścić na bieżąco przy każdym przelocie jakimiś "zbierakami"
Chyba największym problemem będzie dobre zabezpieczenie elementów przed zanieczyszczeniem .
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Jeśli dasz na wszystkie osie ruchome silniki krokowe tzn jazda wózka na boki , pochylanie pistoletu i obrót bębna . Wtedy będzie można to potraktować jako swego rodzaju frezarkę z dwoma osiami obrotowymi i wystarczy Ci jakiś program do frezowania typu MACH ,TurboCNC czy inne . Oczywiście g-kod trzeba będzie napisać ręcznie . Ale nie jest to skomplikowane .Grzegorz O pisze:tylko jaki program może tym sterować
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
Czy to znaczy, że mogę napisać następującą sekwencję ruchów tym g-kodem w programie MACH:skoti pisze:eśli dasz na wszystkie osie ruchome silniki krokowe tzn jazda wózka na boki , pochylanie pistoletu i obrót bębna . Wtedy będzie można to potraktować jako swego rodzaju frezarkę z dwoma osiami obrotowymi i wystarczy Ci jakiś program do frezowania typu MACH ,TurboCNC czy inne . Oczywiście g-kod trzeba będzie napisać ręcznie . Ale nie jest to skomplikowane .
1. Obrót silnika 4 (o ileś stopni, czy kroków)
2. Obrót silnika 3
3. Otwarcie elektrozaworu
4. Uruchomienie silnika 2 i ruch wózka 3m
5. Stop silnkia 2 i zamknięcie elektrozaworu
powtórka czynności 1-5
i czy jest to bardzo skomplikowane dla laika?
[ Dodano: 2007-01-22, 23:51 ]
Jakiego silnika krokowego mogę użyć do napędu wózka z pistoletem o wadze ok. 8kg, droga jednego przejazdu to ok. 3m, przy jednym procesia malowania musi przejechać ok. 25 razy.
Czy prędkość tego silnika może być regulowana za pomocą programu Mach
Grzegorz