Ręczne urządzenie do czyszczenia prętów
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Ręczne urządzenie do czyszczenia prętów
Witam,
chodziłoby mi o jakąś poradę. Jest pewien wyrób (taki wózeczek), który jest cynkowany ogniowo. W tym wyrobie są dwa wałeczki o długości 60mm na które wchodzą kółka. Wałeczki mają średnice 20mm a kółka, które na nie wchodzą maja podobną średnicę.
Po ocunku pozostaje jego gruba powłoka i chodzi mi o to żeby się go pozbyć ale w taki sposób aby nie zmiejszyć średnicy wałka (no minimalnie żeby było 19,9mm). Tokarki czy podobne urządzenia odpadają ze względu na budowę zespołu. Raczej chodziłoby mi o coś ręcznego i żeby w miarę szybko to szło. Dodam, że próbowałem to czycić katówką (zdecydowanie odpada) i szlifierką z gietkim wałkiem - rotoferą (tu jest zdecydowanie lepiej ale jest z tym za dużo zabawy).
W razie jakiś pytań służę pomocą
chodziłoby mi o jakąś poradę. Jest pewien wyrób (taki wózeczek), który jest cynkowany ogniowo. W tym wyrobie są dwa wałeczki o długości 60mm na które wchodzą kółka. Wałeczki mają średnice 20mm a kółka, które na nie wchodzą maja podobną średnicę.
Po ocunku pozostaje jego gruba powłoka i chodzi mi o to żeby się go pozbyć ale w taki sposób aby nie zmiejszyć średnicy wałka (no minimalnie żeby było 19,9mm). Tokarki czy podobne urządzenia odpadają ze względu na budowę zespołu. Raczej chodziłoby mi o coś ręcznego i żeby w miarę szybko to szło. Dodam, że próbowałem to czycić katówką (zdecydowanie odpada) i szlifierką z gietkim wałkiem - rotoferą (tu jest zdecydowanie lepiej ale jest z tym za dużo zabawy).
W razie jakiś pytań służę pomocą
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Faktycznie 19,9 to może być trochę za duży luz ale co zrobic żeby było równe 20mm? W tej chwili 19,9 to wychodzi mi po szlifowaniu rotoferą, a lepiej zrobić dychę w minusie niż zostawić w plusie bo kółek w ogóle nie założę
Wrzucam zdjęcia. Dodam, że rurki mają kształt mniej więcej sześcianu o bokach 1m x 1m x 1m

Chodzi tylko o to żeby usunąć ocynk z tego pręcika
Wrzucam zdjęcia. Dodam, że rurki mają kształt mniej więcej sześcianu o bokach 1m x 1m x 1m

Chodzi tylko o to żeby usunąć ocynk z tego pręcika
-
-
- Posty w temacie: 5
Ale cynk nakłada się nierówno i w niektórych miejscach może go być za mało. Potrzebne jest coś na kształt rozwiertaka nastawnego, ale wewnętrznego. A co to za kółka są tam zakładane. Ile tak naprawdę potrzeba luzu. To jest łożysko kulkowe? Może robić z luzem a potem je wklejać?
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-