amatorski kompresor 100 BAR
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
amatorski kompresor 100 BAR
Witam
Czy w warunkach garażowych jest możliwe stworzenie kompresora, który jest w stanie wytworzyc 100 atmosfer? Nie mam na mysli tutaj duzej wydajnosci, może byc nawet minimalna.
Zastanawiałem się nad stalowym cylindrem o grubych ściankach i idealnie pasującym do niego tłoku (walcu), który napędzany byłby przez korbowód poprzez mocny silnik z dużym przełożeniem. Do takiego układu dostarczane byłoby powietrze już pod znacznym ciśnieniem (20 atmosfer, dla przykładu). Wiem, że jest to BARDZO ogólny opis, ale czy coś takiego miałoby sens... ?
Pozdrawiam
Czy w warunkach garażowych jest możliwe stworzenie kompresora, który jest w stanie wytworzyc 100 atmosfer? Nie mam na mysli tutaj duzej wydajnosci, może byc nawet minimalna.
Zastanawiałem się nad stalowym cylindrem o grubych ściankach i idealnie pasującym do niego tłoku (walcu), który napędzany byłby przez korbowód poprzez mocny silnik z dużym przełożeniem. Do takiego układu dostarczane byłoby powietrze już pod znacznym ciśnieniem (20 atmosfer, dla przykładu). Wiem, że jest to BARDZO ogólny opis, ale czy coś takiego miałoby sens... ?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Widziałeś może tłoczek z pompy wtryskowej? Jest bardzo dobrze dopasowany do cylindra. Musi być.
Dla 20 bar wystarczy agregat z lodówki tylko te mają bardzo małą wydajność. Dalej trzeba jakieś stopnie lub wzmacniacze zastosować. Zgaduję, że tu może właśnie taki zestaw z pompy wtryskowej dał by radę.
Poszukaj na googlu takim hasło: Air Driven Gas Booster - to są urządzenia zasilane powietrzem podbijające ciśnienie gazu do wysokich ciśnień. Jest w nich duży tłok napędzający maleńki tłoczek. Pooglądaj schematy tych urządzeń to może wpadniesz na pomysł jak coś takiego wykonać metodą szrotową.
Dla 20 bar wystarczy agregat z lodówki tylko te mają bardzo małą wydajność. Dalej trzeba jakieś stopnie lub wzmacniacze zastosować. Zgaduję, że tu może właśnie taki zestaw z pompy wtryskowej dał by radę.
Poszukaj na googlu takim hasło: Air Driven Gas Booster - to są urządzenia zasilane powietrzem podbijające ciśnienie gazu do wysokich ciśnień. Jest w nich duży tłok napędzający maleńki tłoczek. Pooglądaj schematy tych urządzeń to może wpadniesz na pomysł jak coś takiego wykonać metodą szrotową.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
100 atmosfer to w przybliżeniu nacisk 100 kilogramów na każdy centymetr kwadratowy tłoka.
Do tego odpowiedni skok i robi się problem, bo albo siły brakuje, albo sztywności.
Dodatkowo to ciśnienie nie może przez uszczelnienia uciec.
Czyli teoretycznie to by się zrobić dało, ale nie z byle czego i nie w garażu.
.
Do tego odpowiedni skok i robi się problem, bo albo siły brakuje, albo sztywności.
Dodatkowo to ciśnienie nie może przez uszczelnienia uciec.
Czyli teoretycznie to by się zrobić dało, ale nie z byle czego i nie w garażu.
.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Da się zrobić z byle czego i w garażu - sam widziałem działające ustrojstwo, zmontowane z agregatu od lodówki i pompy hamulcowej jako drugi stopień - wyciskało 200 bar bez problemu. Niemniej garaż musi być wyposażony w narzędzia, a właściciel mieć pojęcie o tym, co robi 
Należy pamiętać, że takie ciśnienia to nie zabawa.

Należy pamiętać, że takie ciśnienia to nie zabawa.