Polerowanie częsci rowerowych.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Polerowanie częsci rowerowych.
Jak w temacie chciałbym wypolerować w ponad 60 letnim rowerze m.in. kierownicę oraz błotniki ( są ostro zarysowane) i szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak się za to zabrać... Nie chciałbym kupować wyspecjalizowanego sprzętu... Macie jakiś pomysł jak to wypolerować w warunkach domowych ( tnąc jak najbardziej koszta)?? Jeżeli umieściłem to w złym miejscu to przepraszam i proszę o przekierowanie...
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Chyba będzie to ręczna, żmudna robota.
Można sobie pomóc przez użycie małej szlifierki np. Dremel, odpowiednich końcówek filcowych i past polerskich.
Wszystko zależy od powierzchni, czy chromowana, czy metal, czy lakier.
Jeszcze papier ścierny wodny, 1000 albo nawet 2000 mi przychodzi do głowy i pewnie będzie pomocny.
Jak chodzi o koszta, to tak będzie najlepiej.
Można sobie pomóc przez użycie małej szlifierki np. Dremel, odpowiednich końcówek filcowych i past polerskich.
Wszystko zależy od powierzchni, czy chromowana, czy metal, czy lakier.
Jeszcze papier ścierny wodny, 1000 albo nawet 2000 mi przychodzi do głowy i pewnie będzie pomocny.
Jak chodzi o koszta, to tak będzie najlepiej.
Pozdrawiam - Zbyszek z BB
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Mechanicznie np szlifierka kątową można przyspieszyć znacznie takie polerowanie, zacznij od papierku 120 np lamelką do usunięcia głębszych rys, potem całość 240 ładnie równo bez zacięć potem 400-600 i polerka efekt murowany, a do miejsc trudno dostępnych jak pisał kolega dremal lub inna "palcówka" .
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
poler
Powłokę chromową należy usunąć, bo jest twardsza od reszty. Poradnik galwanotechnika doradza na przykład kwas solny. Jako polerka może być szlifierka stołowa z założoną tarczą filcową zamiast kamienia. Mogą to być krążki wycięte z cienkiego filcu. Do tego pasta polerska, na przykład zielona i do roboty. Po wypolerowaniu wypadało by nałożyć nikiel i chrom, aby efekt był pełny. Wszystko mogą zrobić w galwanizerni, jak ktoś nie robi sam.