przecinarka taśmowa

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
jankowski1987
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

przecinarka taśmowa

Post napisał: jankowski1987 » 09 mar 2009, 15:24

Witam. Nie wiem czy w dobrym dziale pisze ale najlepiej mi tu mój problem pasował. Zamierzam zbudować sobie przecinarkę taśmową ale nie wiem za bardzo jak za to się zabrać. jak ma wyglądać ta konstrukcja od środka żeby taśma nie spadał. Najlepiej by było aby ktoś wstawił tu jakiś projekt albo zdjęcia. Bo rozważam nad budowo jednej z dwóch przecinarek(załącznik) jedna to taśmowa a druga której nie moge znaleźć zdięcia to tak jakby zwykły brzeszczot z silnikiem, nie wiem która by była lepsza do zastosowań amatorskich( zwykły garaż) bo to brzeszczotowo to bym jakoś sam zrobił bez żadnego projektu. Natomiast to z taśmo nie mam pojęcia jak zamocować taśmę aby nie spadała i jak ją naciągać.
A i jeszcze jedne pytanie czy na tej wiertarce http://www.allegro.pl/item567416067_nie ... madlo.html by było można frezować na przykład jakieś rowki do mocowania koło pasowego na ośce przez klin albo i inne miej precyzyjne rzeczy. Oczywiście po dodaniu stołu krzyżowego.Czy po prostu ta wiertarka ma za duże luzy do takich żechy
Załączniki
przecinarka.jpeg
przecinarka.jpeg (29.39 KiB) Przejrzano 1496 razy

Tagi:

Frantz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Frantz » 09 mar 2009, 21:12

Witam Najpierw musisz sie zastanowic jakie średnice chcesz ciąć bo to rzutuje na srednice zastosowanych kół w przecinarce.Szybkośc ciecia zależna jest od rodzaju materiału i zamyka sie w granicach 40-70 m/min,a wiec tym samym musisz miec regulacje szybkości.W wszystkich przecinarkach stosuje sie przekladnie slimakowe oraz kała pasowe stopniowe lub w tych bardziej profesjonalnych falownik.Jedno koło pod tasme posiada regulacje naciagu a przed cietym materiałem sa zamontowane rolki prowadzace (łożyska).imadlo do mocowania powinno miec odpowiednie rozwarcie szczek.Podstawa powinna miec odpowiednia wytrzymalość .Nie wspomne o samym ramieniu ktore w tym przypadku jest odlewem duraluminium i pofrezowane w jednym zamocowaniu..Reasumujac jeżeli chcesz budować przecinarke masymalnie do średnicy 150-200 mm to odradzam bo takie elementy jak silnik przekladnia ,tasma profile wylaczniki i inne materialy przewyzszą koszt zakupu uzywanej maszyny w dobrym stanie.Co innego jeżeli chcesz zdudowac przecinarke o srednicy ciecia 400 lub wiecej tu mozna pomyslec bo ceny takich maszyn sa astronomiczne .zachecam do obejrzenia galeri MEX tam jest ciekawa konstrukcja takiej przecinarki Pozdrawiam

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 10 mar 2009, 08:25

Zanim przystąpisz do konstruowania upewnij się czy masz dostęp do odpowiednich brzeszczotów w rozsądnej cenie.

woytek 22
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: woytek 22 » 21 mar 2009, 21:54

Witam
zerknij tu
http://www.use-enco.com/CGI/INPAGE?PMPA ... anuals.htm
pozdrawiam i mam nadziej ze sie przyda

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lukadyop » 22 mar 2009, 22:48

ceny takich przecinarek są spore i w zaciszu domowym można się pokusić o zrobienie czegoś takiego.

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ARGUS » 22 mar 2009, 23:34

Frantz pisze:Reasumujac jeżeli chcesz budować przecinarke masymalnie do średnicy 150-200 mm to odradzam bo takie elementy jak silnik przekladnia ,tasma profile wylaczniki i inne materialy przewyzszą koszt zakupu uzywanej maszyny w dobrym stanie.
Dokładnie tak
Dedra w Castoramie kosztuje chyba koło 800 zł -ta większa
za ta cenę nie kupisz materiałów na maszynę
co innego duże przecinarki tu już się opłaca :-)

danielwroc

Post napisał: danielwroc » 06 lis 2009, 00:09

Jeśli do garażu to można pokusić się o zakup taniej przecinarki, jeśli do pracy to tania przecinarka to strata pieniędzy.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”