Wiertarko-frezarka do PCB i obudów
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Wiertarko-frezarka do PCB i obudów
Witam. Wykonuję dużo prototypowych płytek PCB (od kilku lat tylko POSITIV 20). Chciałbym zrobić wiertarkę do ich wiercenia. Ponieważ nie mam doświadczenia w konstruowaniu chciałbym oprzeć się na gotowym rozwiązaniu. Czy maszynka z tego linku:
http://www.devilmaster.org/sections.php ... e&artid=40
po zastosowaniu łożysk liniowych spełni swoje zadanie?
Będzie służyła głównie do wiercenia, ale nie wykluczam frezowania okienek pod wyświetlacze w obudowach z ABS. Zwróciłem uwagę na tą konstrukcję ponieważ jest "rozłożona na części pierwsze" i chyba prosta do wykonania. Mam możliwość wykonania wielu elementów ale największym problemem jest zrobienie rysunków które żądają wykonawcy. Proszę o opinie o możliwość adaptacji takiej maszynki do moich celów
http://www.devilmaster.org/sections.php ... e&artid=40
po zastosowaniu łożysk liniowych spełni swoje zadanie?
Będzie służyła głównie do wiercenia, ale nie wykluczam frezowania okienek pod wyświetlacze w obudowach z ABS. Zwróciłem uwagę na tą konstrukcję ponieważ jest "rozłożona na części pierwsze" i chyba prosta do wykonania. Mam możliwość wykonania wielu elementów ale największym problemem jest zrobienie rysunków które żądają wykonawcy. Proszę o opinie o możliwość adaptacji takiej maszynki do moich celów
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Ja podejrzewam, że ta maszynka z linku powstała do celów jakie potrzebujesz (wiercenie, oraz frezowanie płytek PCB). Myślę, że z frezowaniem otworów w obudowach też spokojnie sobie poradzi.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Oceniając proporcjonalnie rozstaw "łożysk" wymiary pola pracy będą wynosić gdzieś 2/3
wymiarów zewnętrznych, czyli te 200x150 powinno wyjść. Ale to żaden problem, dasz nie co dłuższe prowadnice liniowe i zwiększysz pole pracy.
wymiarów zewnętrznych, czyli te 200x150 powinno wyjść. Ale to żaden problem, dasz nie co dłuższe prowadnice liniowe i zwiększysz pole pracy.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Mam w planie kupno wrzeciona Kress. Ale w poprzednim temacie uzyskałem informacje że do wiercenia wystarczy silnik 300W. Jakie wrzeciono w cenie ww. mogę jeszcze zastosować. Biorę pod uwagę że będę wiercił np. 2...3 płytki naraz. Obecnie radzę sobie małą wiertarką kolumnową PROXON. Ma ona tą wadę że mimo stosowania wierteł 0,8 mm z węglika to po wywierceniu 100 otworów laminacie leci z niej dym
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
A o którego Proxxona chodzi? Bo z "wiertarką kolumnową" to mi się tylko zestaw z BFW40 kojarzy - to wrzeciono jest IMHO zbyt wolne do wiercenia laminatu wiertłem 0.8, max. 6000 obr/min - a jak się jedzie na max. obrotach faktycznie dość mocno się grzeje. Do wiercenia laminatu używam FBS240 - ten ma minimalne obroty 5000, max. 20000. Do pracy ciągłej ponoć lepszy jet IB/E (metalowy korpus - lepiej odprowadza ciepło). Nie napisałeś czy chodzi o produkcję czy hobbystycznie - w każdym razie przy amatroskim wierceniu laminatu jeszcze nie udało mi się przegrzać FBS.jaca200 pisze:Biorę pod uwagę że będę wiercił np. 2...3 płytki naraz. Obecnie radzę sobie małą wiertarką kolumnową PROXON. Ma ona tą wadę że mimo stosowania wierteł 0,8 mm z węglika to po wywierceniu 100 otworów laminacie leci z niej dym
Pozdrawiam
Grzesiek