potrzebuje zrobić maszynkę na dwóch silnikach krokowych która cięła by taśmę na zaprogramowane odcinki Xcm. Głównym problemem jest brak kasy ;(, ale może coś pomożecie

Kiedyś planowałem budowę małego plotera cnc (moja wiedza w tym temacie jest znikoma), ale nastąpiła kompletna zmiana planów i teraz potrzebuje zrobić coś innego (przy okazji zawsze się czegoś nowego dowiem) - może kiedyś mi się uda zrobić i mały ploterek.
Budowa maszynki nie będzie problemem, gdyż mam znajomego który mi pomorze przy jej wykonaniu, głównym problemem jest elektronika.
Potrzebował bym, aby jeden z silników wysuwał taśmę poprzez dwa wałki np. robił 5,5 obr i się zatrzymywał, wtedy uruchamiał się drugi silnik który by przesuwał w górę i w dół jakieś ostrze tnące.
Taśma którą potrzebuję ciąć jest z papieru o grubości 250g/m2 (czyli 3 x kartka ksero) o szerokości 50mm, potrzebuję ją ciąć na różne odcinki nieprzekraczające 500mm, zależy mi na powtarzalności długości do 1mm. Cięcie nożyczkami i ciągłe mierzenie mnie dobijają

Teraz moje pytania:
1. Czy da się np. programem STEP2CNC lub Mach 2 / 3 zaprogramować tak:
- pierwszy silnik wykonał 5 obr w prawo i zatrzymał się (wyciąganie taśmy)
- następnie drugi silnik zrobił 3 obr w prawo potem 3 w lewo i zatrzymał się (cięcie taśmy)
- i teraz żebym miał możliwość wpisania aby wymieniona wyżej sekwencja powtórzyła się np 200 razy.
idzie tak to ustawić w tych programach - jestem zielony dlatego pytam??
2. Jeżeli na pierwsze pytanie odpowiedź brzmi tak to gdzie mogę dostać najtańszą elektronikę, a mianowicie potrzebuję:
- jakieś 2 malutkie silniki krokowe
- 2 sterowniki w/w silników
- płyta główna do połączenia z PC
- Zasilanie
Chodzi mi o jak najtańsze wykonanie tego.
Pewnie idzie zrobić tak, aby to chodziło bez kompa, ale moja wiedza jest znikoma i najprostszym rozwiązaniem widzę tu sterowanie z komputera.
Proszę Was o pomoc.
Pozdrawiam