znakowanie przewodow

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
immortal_99
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

znakowanie przewodow

Post napisał: immortal_99 » 04 sie 2009, 13:48

Hej.
Zastanawiam się nad budową urządzenia znakującego przewody o przekroju okrągłym po całym obwodzie, paskiem o zmiennej szerokości. Urządzenie docelowo będzie zintegrowane z urządzeniem do cięcia które wyposażone jest w enkoder przy pomocy którego będzie wyznaczana pozycja znakowania.
To tyle tytułem wstępu. Problem mam z zaprojektowaniem układu malowania tzn.
1) malowanie po całym obwodzie
2) sposób nanoszenia farby (musi być bezdotykowy)

Macie jakieś pomysły?

Tagi:

GGG
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: GGG » 04 sie 2009, 14:23

może laserem?

Autor tematu
immortal_99

Post napisał: immortal_99 » 04 sie 2009, 14:44

laser ingeruje w powierzchnie materiału co go osłabia - poza tym przewód jest w ciągłym ruchu (wytłaczanie). Zastanawiałem się nad znakowaniem za pomocą dwóch aerografów ustawionych po obu stronach przewodu z tym że nie jestem pewien jaki kształt strumienia uzyskam - musi być pasek o wyraźnych krawędziach.

Awatar użytkownika

chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: chomikaaa » 04 sie 2009, 15:09

sa glowice drukujace ktore pluja tuszem na powierzchnie np cos takiego opluwa date przydatnosci do sporzycia na puszkac czy na innych opakowaniach niestety nie pamietam jak sie taka glowica fachowo nazywa steruje tym mikrokontroler bez pc rowniez w wprowadzaniem danych do nadruku

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 04 sie 2009, 18:52

immortal_99 pisze:Zastanawiam się nad budową urządzenia znakującego przewody o przekroju okrągłym po całym obwodzie, paskiem o zmiennej szerokości.
Jakoś nie bardzo mogę sobie to wyobrazić :neutral:
Wychodzi zebra, czy coś?
A może to mają być napisy?
Czy w trakcie znakowania przewód zatrzymuje się?
immortal_99 pisze:Zastanawiałem się nad znakowaniem za pomocą dwóch aerografów ustawionych po obu stronach
Dla pokrycia całego obwodu potrzebne będą trzy źródła farby, na dodatek w pewnych odstępach, żeby nie malowały siebie nawzajem.

Autor tematu
immortal_99

Post napisał: immortal_99 » 05 sie 2009, 15:17

Przewód jest w ciągłym ruchu.
Nie chodzi o napis lecz o pierścień po obwodzie przewodu - ma służyć np. do tego aby osoba montująca przewód wiedziała w którym miejscu ma wpiąć go w spinkę

Awatar użytkownika

podrzeźbi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: podrzeźbi » 05 sie 2009, 16:10

Te drukarki - plujki do np. drukowania daty na wyrobach spożywczych, również do znakowania kabli to patent amerykański, wiem, że rozpuszczalnikiem tego tuszu jest etylo-metylo-keton :grin:. Oryginalny tusz jest sprzedawany w butelkach z chipem identyfikującym producenta. Przewody znakuje się też kolorowymi taśmami na zasadzie tej w maszynie do pisania. I to wszystko spokojnie drukuje się w czasie ruchu (np.przewodów), bez postojów. W kablologii specjalizuje się ta firma, można nieco podpatrzeć na ich stronkach. Na allegro czasami ktoś sprzedaje jakąś maszynę tej firmy. Jest jeszcze e-bay.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”