Hej.
Zastanawiam się nad budową urządzenia znakującego przewody o przekroju okrągłym po całym obwodzie, paskiem o zmiennej szerokości. Urządzenie docelowo będzie zintegrowane z urządzeniem do cięcia które wyposażone jest w enkoder przy pomocy którego będzie wyznaczana pozycja znakowania.
To tyle tytułem wstępu. Problem mam z zaprojektowaniem układu malowania tzn.
1) malowanie po całym obwodzie
2) sposób nanoszenia farby (musi być bezdotykowy)
Macie jakieś pomysły?
znakowanie przewodow
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
-
laser ingeruje w powierzchnie materiału co go osłabia - poza tym przewód jest w ciągłym ruchu (wytłaczanie). Zastanawiałem się nad znakowaniem za pomocą dwóch aerografów ustawionych po obu stronach przewodu z tym że nie jestem pewien jaki kształt strumienia uzyskam - musi być pasek o wyraźnych krawędziach.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jakoś nie bardzo mogę sobie to wyobrazićimmortal_99 pisze:Zastanawiam się nad budową urządzenia znakującego przewody o przekroju okrągłym po całym obwodzie, paskiem o zmiennej szerokości.

Wychodzi zebra, czy coś?
A może to mają być napisy?
Czy w trakcie znakowania przewód zatrzymuje się?
Dla pokrycia całego obwodu potrzebne będą trzy źródła farby, na dodatek w pewnych odstępach, żeby nie malowały siebie nawzajem.immortal_99 pisze:Zastanawiałem się nad znakowaniem za pomocą dwóch aerografów ustawionych po obu stronach
-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Te drukarki - plujki do np. drukowania daty na wyrobach spożywczych, również do znakowania kabli to patent amerykański, wiem, że rozpuszczalnikiem tego tuszu jest etylo-metylo-keton
. Oryginalny tusz jest sprzedawany w butelkach z chipem identyfikującym producenta. Przewody znakuje się też kolorowymi taśmami na zasadzie tej w maszynie do pisania. I to wszystko spokojnie drukuje się w czasie ruchu (np.przewodów), bez postojów. W kablologii specjalizuje się ta firma, można nieco podpatrzeć na ich stronkach. Na allegro czasami ktoś sprzedaje jakąś maszynę tej firmy. Jest jeszcze e-bay.