Suhner MonoMaster BEM 20 jak to podłączyć.

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
Koruler
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Suhner MonoMaster BEM 20 jak to podłączyć.

Post napisał: Koruler » 12 paź 2013, 11:41

Witam.
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Urządzenie dostałem jako pojedynczą jednostkę bez sterowania (z demontażu). Chciałbym używać tego jako wiertarki ale na stronie producenta opisy są strasznie pobieżne, żadnych schematów etc. Jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o to urządzenie i każda pomoc, w rozszyfrowaniu sterowania by się przydała.
Może się pojawić pytanie dlaczego nie kupić controlera, a to dlatego że jak nie uda mi sie podłączyć "domowym sposobem" to najprawdopodobniej oddam to z powrotem tam skąd to wziąłem.
Obrazek

pixes2
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: pixes2 » 12 paź 2013, 13:47

Wygląda na zwykłe wrzeciono z własnyn napędm i stożkiem ISO 30 lub mniejszym.
Najpewniej wystarczy zasilić silnik z sieci czy z falownika stosownie do znamionowych parametrów zasilania motorka i wszystko. Dałbyś jeszcze zdjęcie prawego boku i góry - może coś by to wyjaśniło. Byćmoże te elementy wystające z boku to dźwignie mechanicznej przekadni. Jeśli nie ma wysuwnej tulei wrzeciona, to na wiertarkę nadaje się średnio. Stożek wrzeciona też niezbyt " wiertarkowy".
Ale ogólnie bardzo fajna rzecz...

Pozdrawiam.
Tomek.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 12 paź 2013, 13:52

Podjedź z tym do mnie zobaczymy jak to rozgryźć. Też jestem ze szczecina. Odezwij się na pw jak coś :)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Autor tematu
Koruler

Post napisał: Koruler » 12 paź 2013, 14:22

Jak zakładałem profil to mieszkałem w szczecinie, teraz zamieszkuje w okolicach Gryfic (zaktualizować profil chyba powinienem :D). Z tego co wiem o tym urządzeniu to ma ono posów narzędzia pneumatyczny. są przewody do siłownika pneumatycznego ukrytego gdzieś tam w środku. na zdjęciach widać też 2 wtyczki bo sam silnik jest zasilany osobno, więc to musi być sterowanie.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

pixes2

Post napisał: pixes2 » 12 paź 2013, 14:36

Pneumatyczny to najpewniej zacisk narzędzia - Siłownik dociąga stożek do gniazda wrzeciona. Możliwe jednak, że i wysuw wrzeciona jest zmechanizowany, ale raczej elektrycznie.

Autor tematu
Koruler

Post napisał: Koruler » 12 paź 2013, 14:52

Tak jak wspomniałem wcześniej, nie znam się na tym, oraz brak mi doświadczenia w takich rzeczach, dlatego zwracam się o pomoc na tym forum bo wiele razy mi pomogło poprzez samo czytanie.
Na stronie producenta są takie parametry http://www.suhner-automation-expert.com ... sprache=EN Nie wiem czy słusznie ale zasugerowałem się tym posówem pneumatycznym, tak jak znalazłem na
[youtube][/youtube]
Poza tym sposób mocowania jaki widziałem na zdjęciach sugerowałby ze coś tam musi się ruszać bo te maszynki na liniach zakładane są po kilka i robią tam swoje, oczywiście może to też być moje błędne wyobrażenie.
Nie podłączałem jeszcze nic, gdyż lubię wcześniej trochę więcej wiedzieć zanim zacznę zabawę.

pixes2

Post napisał: pixes2 » 12 paź 2013, 16:35

Zdjęcie wrzeciona od góry, od strony napędu mogłoby coś powiedzieć - czy ta pneumatyka do zacisku narzędzia, czy do posuwu wrzeciona. Wrzeciono jest przelotowe, czy coś w nim tkwi? Wszystko wskazuj jednak na to, że to posuw pneumatyczny, jakieś krańcówki indukcyjne. obawiam się, że bez dokumentacji lub "patroszenia" za wiele nie wymyślisz. Potraktowałbym ostrożnie te przyłącza ciśnieniem i zobaczył co się stanie. Od czegoś trzeba zacząć... Jeśli to wysuw wrzeciona to wszystko jasne.
Kabelki to krańcówki.
Pozdrawiam.
Tomek.

mr_wojtaz
Posty w temacie: 1

Post napisał: mr_wojtaz » 19 lut 2014, 15:59

To jest jednostka wiercąca pinolowa, napędzana silnikiem asunchronicznym, posuw pneumatyczny w zależności od roku 100 lub 125mm. Krańcówki indukcyjne wskazują położenie wrzeciona. Jest też hamulec hydrauliczny do regulacji prędkości posuwu. Silnik możemy regulować w zakresie +/- 15 % falownikiem, generalnie prędkość zmienia się za pomocą kół wielorowkowych lub zębatych w zależności od wersji jednostki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”