co to za imadło?

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
bogus105
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

co to za imadło?

Post napisał: bogus105 » 24 lip 2015, 05:13

Witam Kolegów,

co to może być za imadło? Nie mam bladego pojęcia do czego jest ten obrotowy element w podstawie (z boku jest wyfrezowane okienko z noniuszem), pokrętło od przesuwania szczęki ruchomej ma jakieś 4 ustawienia... Jest do tego komplet szczęk, między innymi kolebkowa, trapezowa (po co taka?).

Nie wiem co to za tym imadła. Może ktoś z Kolegów widział/pracował/wie i może się podzielić spostrzeżeniami?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tagi:

zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: zibi » 24 lip 2015, 14:19

Szczęka kolebkowa sama się dopasowuje do ścianki kostki, która jest lekko nierównoległa. Przy braku tej szczęki standardowe imadło ściska detal za najwyższy punkt. Efektem może być podbicie detalu przy obróbce lub wyrwanie. Cyferki oznaczają siłę mocowania zacisku bo to moim zdaniem imadło hydrauliczne.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.

Autor tematu
bogus105
Posty w temacie: 2

Post napisał: bogus105 » 31 lip 2015, 16:55

Racja. Punkcik poleciał. Już zidentyfikowałem. Imadło Allmatic. Hydrauliczne, cyferki pokazują ścisk w 10kN. To 'kółko' w podstawie to wbudowana podstawa obrotowa.

Dzięki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”