Skaner 3D
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Co do Davida-typowego przedstawiciela to tu nie znajdziesz-najwyżej sprzedawcę.Pomocy technicznej tu nie ma .Tylko kilka godzin na forum Davida.
Jaka cena taka pomoc.Ale można osiągnąć niezłe efekty.Przy konfiguracji można szału dostać.Dzisiaj działa a jutro trzeba kombinować od początku.Spokój wprowadza świadomość,że wydaliśmy znośne pieniądze za skaner -może lepiej nazwać-skanerek laserowy.Obiekty skanowane muszą być białe-matowe.
Efektem pracy tego systemu jest plik .stl i jeszcze jakiś-nie pamiętam.Tak czy inaczej trzeba nad tym sporo popracować by otrzymać bryłę lub obiekt o parametrach odpowiednich do wykonania formy.Ja .stl-e obrabiam w Rhinocerosie.Jest to rozwiązanie siermiężne.
Jeśli księgowa pozwoli bierz Rolanda.Będzie profesjonalnie.Zasięgnij także języka w firmie Quedex.
Jaka cena taka pomoc.Ale można osiągnąć niezłe efekty.Przy konfiguracji można szału dostać.Dzisiaj działa a jutro trzeba kombinować od początku.Spokój wprowadza świadomość,że wydaliśmy znośne pieniądze za skaner -może lepiej nazwać-skanerek laserowy.Obiekty skanowane muszą być białe-matowe.
Efektem pracy tego systemu jest plik .stl i jeszcze jakiś-nie pamiętam.Tak czy inaczej trzeba nad tym sporo popracować by otrzymać bryłę lub obiekt o parametrach odpowiednich do wykonania formy.Ja .stl-e obrabiam w Rhinocerosie.Jest to rozwiązanie siermiężne.
Jeśli księgowa pozwoli bierz Rolanda.Będzie profesjonalnie.Zasięgnij także języka w firmie Quedex.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
co to jest PPAP?ucii pisze:czy w grę wchodzi też wykonywanie PPAP-ów

Mam kilka lamp, których nie da się pomierzyć suwmiarką. Skaner miałby odwzorować jej kształt, SolidWorksem miałbym ją dopracować i zrobić konstrukcję formy, potem CAMem na maszynę i na produkcję. Dostałem plik z chmurą punktów na jakiś element z jednej firmy co mają skaner i SolidWorksem praktycznie nic nie zrobię z tym (to plik poglądowy, zeby sprawdzić przydatność SW do chmury punktów)ucii pisze:W jaki sposób chcecie dalej wykorzystywać zeskanowane obiekty?
Możesz pokazać jak wyglądają bryły które wykonałeś po użyciu skanera i programów do obróbek? Ile kosztował Ciebie ten skaner?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
STELMI napisał

Jeżeli chcesz świadczyć usługi to trzeba zastosować jakiś szybszy skaner dający złożony model w ciągu kilku min.
Ale oprócz skanera trzeba mieć program do obróbki obiektów 3D taki "Leilos" lub "Geomatic".
Program musi umożliwić czyszczenie i optymalizację chmury punktów , łączenie fragmetów skanowanego obiektu i jego scalenie.
Klient powinien dostać gotowy model który może wczytać do cada a nie chmurę punktów z którą niewiele zrobi.
Kupując jakiś system skanujacy dałbym różnym oferentom ten sam obiekt do przykładowej obróbki i niech pokażą co potrafi ich sprzęt i w jakim czasie .
Nie powinien to być aniołek ze skrzydełkami tylko bryła o znanych wymiarach posiadająca również proste kąty i krawędzie.
to zapraszam wszystkich do WarszawyW Bydgoszczy jest zagłębie formierskie, a skanerów brak. Jest 1, który obecnie nie działa

Jeżeli chcesz świadczyć usługi to trzeba zastosować jakiś szybszy skaner dający złożony model w ciągu kilku min.
Ale oprócz skanera trzeba mieć program do obróbki obiektów 3D taki "Leilos" lub "Geomatic".
Program musi umożliwić czyszczenie i optymalizację chmury punktów , łączenie fragmetów skanowanego obiektu i jego scalenie.
Klient powinien dostać gotowy model który może wczytać do cada a nie chmurę punktów z którą niewiele zrobi.
Kupując jakiś system skanujacy dałbym różnym oferentom ten sam obiekt do przykładowej obróbki i niech pokażą co potrafi ich sprzęt i w jakim czasie .
Nie powinien to być aniołek ze skrzydełkami tylko bryła o znanych wymiarach posiadająca również proste kąty i krawędzie.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Skanowałem detale wykonane z ocynku z i nie spotkałem się z problemami. Jedynym problemem jaki do tej pory miałem to było skanowanie mojego telefonu Nokii e51 gdyż nie chciał na początku chwycić wyświetlacza (jednak talk rozwiązał sprawę bezbłędnie).Obiekty skanowane muszą być białe-matowe.
a ja do Wronekto zapraszam wszystkich do Warszawy

Systemy pomiarowe
Kontrola jakości
Reverse engineering
Kontrola jakości
Reverse engineering
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
nie zawsze występuje problem "dziur" na obiektach silnie odbijających światło a łatanie jest zawsze czasochłonne.obiekty skanowane muszą być białe-matowe.............skanowałem detale wykonane z ocynku z i nie spotkałem się z problemami
Można temu zapobiec pokrywając model "antyodblaskowym" sprayem używanym w fotografii lub matową farbą najlepiej jasnoszarą , również "pudrowanie" talkiem daje podobne efekty.
Problem ten nie występuje przy skanowaniu bryły z wielu ujęć , ponieważ to co w jednym ujęciu jest "dziurą " w innym będzie powierzchnią a składając skany otrzymamy poprawny model.
-
- Kontakt:
-
Witam
A oglądałeś może skanery ze strony http://www.pomiar3d.pl/ ? Miałem okazje pracować na tych skanerach, nie są tanie ale efekty są dobre. dokładności są do 40 mikronów dla najlepszego skanera z tej firmy. Mają też coś co nazywa się "Probe" i tam jest chyba do 25 mikronów.
Pozdrawiam
Krzysiek
A oglądałeś może skanery ze strony http://www.pomiar3d.pl/ ? Miałem okazje pracować na tych skanerach, nie są tanie ale efekty są dobre. dokładności są do 40 mikronów dla najlepszego skanera z tej firmy. Mają też coś co nazywa się "Probe" i tam jest chyba do 25 mikronów.
Pozdrawiam
Krzysiek
-
Witam,
David i Roland Picza oparte są na tej samej zasadzie triangulacji laserowej - plamką lasera. Efekty zarówno w Davidzie jak i Rolandzie (to samo co David tylko ze stolikiem obrotowym i zamknięte w skrzynce) są podobne - mają jedną podstawową wadę - niska rozdzielczość skanowania i bardzo długi czas pomiaru.
W tej chwili na topie jest skanowanie 3D w technologii światła strukturalnego np. białego lub niebieskiego - bardzo szybki pomiar od razu cała objętość pomiarowa w ciągu 1,5 sekundy.
Poniżej zamieszczam link z filmem z takim skanerem 3D .
Polecam polskie skanery 3D firmy SMARTTECH 3D .
Rozwijają technologie skanowania 3D w 2000 roku razem z niemieckimi firmami.
Mają support po polsku, także z oprogramowania Geomagic, Rapidform i Leios.
I ceny dopasowane do polskich realiów
- mają teraz promocje, skaner 3D od 50 tys.zł.
Pozdrawiam,
David i Roland Picza oparte są na tej samej zasadzie triangulacji laserowej - plamką lasera. Efekty zarówno w Davidzie jak i Rolandzie (to samo co David tylko ze stolikiem obrotowym i zamknięte w skrzynce) są podobne - mają jedną podstawową wadę - niska rozdzielczość skanowania i bardzo długi czas pomiaru.
W tej chwili na topie jest skanowanie 3D w technologii światła strukturalnego np. białego lub niebieskiego - bardzo szybki pomiar od razu cała objętość pomiarowa w ciągu 1,5 sekundy.
Poniżej zamieszczam link z filmem z takim skanerem 3D .
Polecam polskie skanery 3D firmy SMARTTECH 3D .
Rozwijają technologie skanowania 3D w 2000 roku razem z niemieckimi firmami.
Mają support po polsku, także z oprogramowania Geomagic, Rapidform i Leios.
I ceny dopasowane do polskich realiów

Pozdrawiam,