Robot do uruchominia

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.
Awatar użytkownika

jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 01 cze 2012, 01:20

Oczywiście że potrzebne :) wszystkie elementy są potrzebne...
Pytanie tylko, po co Ci ta klawiatura ??
Niestety nie będę mógł odpisać przez weekend, więc uprzedzając odpowiedz "ponieważ chcę go uruchomić" proponuje zapoznać się z tematem programowania uP 6502 w asemblerze: https://www.google.com/search?q=6502+assembler , po czym przemyśleć opcje poruszona przeze mnie w poprzednim poście, a mianowicie przerobienia tego cudeńka na sterowanie z PC.

Pozdrawiam; Jarek

Tagi:

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 01 cze 2012, 07:23

smouki pisze:wziąłem się za robienie płytki w eaglu pod frezarkę, ale nawet nie zacząłem bo nie znalazłem tych elementów dla poprawnych rozstawów dla otworów, nigdy tego nie robiłem w takim stopniu zaawansowania (jak dla mnie)
eagle jako pierwszy program do PCB może wywoływać niepożądane reakcje organizmu :mrgreen:, ale jest dobry i warto go rozgrzebać choćby z powodu tego że ma pluginy do generowania kodów ma maszynę. tak na prawdę na potrzeby amatorskie używa się tylko kilku bibliotek z częściami resztę można wyłączyć a gdyby zaszła potrzeba załadować.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: smouki » 01 cze 2012, 20:41

właśnie dlatego próbowałem w eaglu, bo mam plugina do g-kodu, a w bibliotekach nie mogłem znaleść odpowiednich elementów. Robota chcę uruchomić, z klawiatury, bo programowanie to dla mnie za wysokie progi. Chcę się tylko nim pobawić. Nie wyobrażam sobie uruchomienia go z programu do cnc. Sterowniki mam chińskie tak że z tym nie ma problemu, ale... no zobaczymy, jak uda mi sie z klawiaturą ( bo to najprostrze) i mi się znudzi to będę grzebał dalej
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

jarenio
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 01 cze 2012, 20:58

smouki, chyba sobie nie zdajesz sprawy z tego co piszesz :) jak to mówił mój nauczyciel w technikum: "nie tędy droga przyjacielu"
1. ten robot to "zabawka" lub pomoc dydaktyczna dla młodych albo trochę starszych elektroników.
2. jak podepniesz do niego klawiaturę to na 99% nic Ci to nie da. Dzięki niej będziesz mógł co najwyżej wpisać w asemblerze program do pamięci. Jeżeli napiszesz program dzięki któremu procek będzie poruszał ramieniem robota po naciśnięciu klawisze, to ok, niestety jak sam powiedziałeś, nie umiesz programować. No chyba że masz już zaprogramowanego procka, dopytaj najlepiej osoby, od której masz tą zabawkę.
3. podłączenie sterowników do silników i skonfigurowanie LinuxCNC będzie szybsze i pewniejsze :) a na pewno więcej dzięki temu osiągniesz

Co do robienia płytek. Eagle jest naprawdę wystarczający. Bibliotek jest masa, jak nie ma to można sobie szybko samemu narysować. Ja już mało elektronikuje, więc nawet nie mam zamiaru uczyć się innego programu. Polecam obejrzeć kilka tutoriali na YT, szybko załapiesz o co chodzi :)
Pozdrawiam; Jarek

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 02 cze 2012, 00:02

Obrazek
dla mnie ta klawiatura wygląda jak proste sterowanie ruchami, pisze up, down, open, close, cw, ccw.
czy nie można nią po prostu sterować robotem?
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 02 cze 2012, 08:48

powinno się dać o ile sajborg ma wgrane coś w głowę, nie patrzyłem schematów ale podejrzewam że pomiędzy tą klawiatura a sterem silnika jeszcze siedzi jakiś procesorek
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 02 cze 2012, 20:22

no jest, jak kolega wyżej pisał 8bitowy móżdżek
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 03 cze 2012, 19:20

czy nie można nią po prostu sterować robotem?
Mieliśmy podobne w laboratorium. Generalnie rzecz biorąc, ustawiasz pozycję klawiaturą i jest guzik typu, zapamiętaj pozycję. I później na końcu wciska się start i koniec. Generalnie, aby przenieść klocek z punktu a przez b do c, trwało całą 1.5h laborkę.
Generalnie, jak kto lubi. Na pewno się da:)
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”