Witam
Mam problem z Sinumerikiem 810GA3 na maszynie TZC32N1. Maszyna wczoraj się wyłączyła w trakcie pracy. Po ponownym uruchomieniu pokazał się tylko ekran startowy, a później zamiast uruchomić się właściwy system sterowania był czarny ekran i świeciła się dioda LED "?". Czasami w takim przypadku udawało się uruchomić maszynę przez ponowne załączenie do systemu kasowania pierwotnego - przez 'oko' i wciśnięcie kontrola uruchomienia + hasło. Tym razem kilkakrotna próba nie dała zadowalającego rezultatu. System został wyciągnięty z maszyny, wyciągnięte i umyte wszystkie pakiety, wymienione baterie, poskładane do kupy i wgrane oprogramowanie. I tu zaczyna się problem. Najpierw nie chciało się nic załadować. Po wielu kombinacjach z parametrami transmisji 5010-5017 udało się ją uruchomić. Bez problemu ładują się dane maszynowe TEA1, TEA2 i program PLC - PCP. Natomiast w momencie ładowania opisów alarmów - PCA - wyłącza się transmisja (gaśnie napis DIO) i nawet nie pojawia się nazwa pliku. Próbowałem ładować z jeszcze niższymi prędkościami transmisji ale to nic nie pomagało. Za każdym razem efekt jest ten sam. Również próba wgrania PCA przed PCP nie powiodła się.
Miał może ktoś podobny przypadek??? jak można wgrać opisy alarmów???
[810GA3] [SOLVED] Nie można wgrać pliku alarmów
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
hmmm... nie bardzo wiem co to ASM do GA3. Chodzi o jakąś kopię???andrjalo pisze:Czy ma pan kopie ASM bo same TA1 TA2 i PCP to nie wszystko dla GA3.
Generalnie posiadam tylko pliki TEA1, TEA2, PCP, PCA i jakieś podprogramy. Temat jednak już nieaktualny bo listę alarmów udało mi się załadować. Okazało się, że winny był plik PCA, a dokładnie jego struktura. Ciekawostka jest taka, że pliki były prawdopodobnie kiedyś zgrane z maszyny.
Dla potomnych plik alarmów u mnie wyglądał tak:
% P C A
N6000=teksta_alarmu_36znaków
a powinien wyglądać tak
% P C A
N6000 =tekst_alarmu_36znaków
brak tej spacji powodował niemożność wgrania do systemu pliku alarmów.
provayder