Tokara EMCOTURN 345 na sterowniku Sinumerik 810D
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Tokara EMCOTURN 345 na sterowniku Sinumerik 810D
Witajcie.
Na początku chciałem napisać, że nie jestem automatykiem, tylko informatykiem ale zostałem przydzielony do tokarki CNC EMCOTURN 345 w związku z brakującym miejscu na nowe programy.
Kontaktowałem się z jednym z serwisów w Polsce czy istnieje możliwość powiększenia pamięci w maszynie lecz powiedział, że nie (aktualna pamięć 1,2MB a wolnej 4,9 kB).
Dlatego mam pytanie do Was fachowców jak podłączyć ( jaki kabel, jakie oprogramowanie ) aby podłaczyć się do maszyny i ściągnąć stare nie potrzebne (na tą chwilę) programy.
Z tego co już wiem tam jest sterownik Sinumerik 810D.
Doczytałem że jest jakiś program WinNC ale nie wiem czy on do tego jest.
Pozdrawiam,
Mirek
Na początku chciałem napisać, że nie jestem automatykiem, tylko informatykiem ale zostałem przydzielony do tokarki CNC EMCOTURN 345 w związku z brakującym miejscu na nowe programy.
Kontaktowałem się z jednym z serwisów w Polsce czy istnieje możliwość powiększenia pamięci w maszynie lecz powiedział, że nie (aktualna pamięć 1,2MB a wolnej 4,9 kB).
Dlatego mam pytanie do Was fachowców jak podłączyć ( jaki kabel, jakie oprogramowanie ) aby podłaczyć się do maszyny i ściągnąć stare nie potrzebne (na tą chwilę) programy.
Z tego co już wiem tam jest sterownik Sinumerik 810D.
Doczytałem że jest jakiś program WinNC ale nie wiem czy on do tego jest.
Pozdrawiam,
Mirek
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Najbardziej popularny program do transferu plików z sinumerika to winpicin, WinNc tutaj się nie przyda. Potrzebujesz kabel RS323 --> COM, ustawisz takie same parametry w programie i sterowniku i poleci. Schemat kabla znajdziesz bez problemu w sieci.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.
-
Witajcie..
Po 1:
Dzięki gelo za instrukcję !
Po 2:
Udało mi się połączyć z tokarą, lecz mam 2 pytania.
Jak ściągam jakiś program z niej to jest w dziwnym formacie.

A jak chce wysłać to co pobrałem (dla testu czy się uda) to jest taki komunikat:

Co robię nie tak ?
Ustawienia portu robię takie jak ma maszyna, czyli COM1 bitrare 57600 bit danych 8 itd.
Po 1:
Dzięki gelo za instrukcję !
Po 2:
Udało mi się połączyć z tokarą, lecz mam 2 pytania.
Jak ściągam jakiś program z niej to jest w dziwnym formacie.

A jak chce wysłać to co pobrałem (dla testu czy się uda) to jest taki komunikat:

Co robię nie tak ?
Ustawienia portu robię takie jak ma maszyna, czyli COM1 bitrare 57600 bit danych 8 itd.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Przede wszystkim nie może być BINARY FORMAT. Musisz ustawić "Dziurkowany"?" ( po angielsku jest "punch tape" po niemiecku "lochstreifen". Komunikat błędu o DSR świadczy, że jednak nie masz jednakowych ustawień. Sprawdzaj do skutku..
aaa i może być jeszcze, że używasz zbyt dużego baudrate. zmniejsz np. do 4800,
aaa i może być jeszcze, że używasz zbyt dużego baudrate. zmniejsz np. do 4800,
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
Więc tak, już umiem ściągać dane z maszyny na kompa. Zmieniłem format na text i jest ok.
Kolejnym krokiem do pełnego sukcesu było wysłanie do maszyny pliki które pobrałem (programy) - lecz tu jest całkowicie inny komunikat błędu:

2 dziwna rzecz jest taka, że jak przesyłam plik z laptopa do cnc i daje go do schowaka to pokazuje taki schowek:

gdzie nazwa jest inna niż plik zapisany i rozmiar też.
Kolejnym krokiem do pełnego sukcesu było wysłanie do maszyny pliki które pobrałem (programy) - lecz tu jest całkowicie inny komunikat błędu:

2 dziwna rzecz jest taka, że jak przesyłam plik z laptopa do cnc i daje go do schowaka to pokazuje taki schowek:

gdzie nazwa jest inna niż plik zapisany i rozmiar też.