prośba o pomoc sinumeric 840 D
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
prośba o pomoc sinumeric 840 D
Namieszałem w ustawienich frezarki, a mam kopię ncplc.arc w jaki sposób można wgrać powyższy plik do nc korzystając ze stacji dyskietek mmc
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Zaladuj ten plik przez zlacze serialowe (V24 - RS232) bo z tego co wiem nie ma mozliwosci zaladowania bezposrednio ze stacji dyskietek. Tzn bierzesz osobnego kompa i tam nagrywasz plik ...arc. podlaczasz przez rs232 do maszyny. Potrzebujesz jeszcze soft do transmisji - najlepszy mim zdaniem jest WINPCIN ( powinienes go wlasciwie dostac razem z maszyna), ale moze tez byc jakikolwiek inny software do transmisji szeregowej.
Na maszynie wchodzisz w tryb CNC -> usługi(services) -> Wczytywanie (Data in) i na pionowym pasku wubierasz start a potem potwierdzasz jak sie transmisja zacznie zeby kontynuowac.
UWAGA: Jedno tylko proponuje. Zanim zrobisz Data In, zrob najpierw "Data out" i wybierz na liscie "Dane uruchomien" ( Start up) i wejdz do tego folderu. W start up znajdziesz dwa pola: Dane NCK i Dane PLC. Przeslij te dwa zbiory na PC. Dzieki temu zawsze bedziesz w stanie wrocic do stanu obecnego.
Ja bym jeszcze zrobil dodatkowa rzecz: zeby nie musiec na nowo klaibrowac narzedzi i ustalac offsetow.... zrob kopie tabeli narzedzi i offsetu
, bo jezeli wgrasz stare nck i plc to narzedzia i offsety beda wlasnie z tego momentu, gdy byla robiona kopia. Wiec po udanym wgraniu nckiplc wgraj kopie tabeli narzedzi i offsetu a dopiero wtedy bedziesz mial stan najbardziej aktualny.
A najpewniej byloby zlecic te wszystkie czynnosci komus kto juz raz to robil....
pozdrawiam
Na maszynie wchodzisz w tryb CNC -> usługi(services) -> Wczytywanie (Data in) i na pionowym pasku wubierasz start a potem potwierdzasz jak sie transmisja zacznie zeby kontynuowac.
UWAGA: Jedno tylko proponuje. Zanim zrobisz Data In, zrob najpierw "Data out" i wybierz na liscie "Dane uruchomien" ( Start up) i wejdz do tego folderu. W start up znajdziesz dwa pola: Dane NCK i Dane PLC. Przeslij te dwa zbiory na PC. Dzieki temu zawsze bedziesz w stanie wrocic do stanu obecnego.
Ja bym jeszcze zrobil dodatkowa rzecz: zeby nie musiec na nowo klaibrowac narzedzi i ustalac offsetow.... zrob kopie tabeli narzedzi i offsetu

A najpewniej byloby zlecic te wszystkie czynnosci komus kto juz raz to robil....
pozdrawiam
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Bardzo dziękuję za tą cenną informacje, mam jeszcze pytanie ,czy można powrócić do wcześniejszych nastaw nc jeśli użyto opcji w strart-up nc normal-power-up lub start up with default values np porzez reset NCU
[ Dodano: 2008-02-25, 22:43 ]
Udało się wgrać backup z dyskietki parametry przywrócone . Jak poradzić sobie z alarmami 21614- dla osi x,y,z hardware limit switch reached, czy wystarczy dezaktywować protection zone
[ Dodano: 2008-02-25, 22:43 ]
Udało się wgrać backup z dyskietki parametry przywrócone . Jak poradzić sobie z alarmami 21614- dla osi x,y,z hardware limit switch reached, czy wystarczy dezaktywować protection zone
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Uzywaj "NCK reset" tylko w trybie normal power-up...
Czy ten alarm pojawia sie dla wszystkich osi jednoczesnie czy tylko dla wybranej osi? Jezeli dla wszystkich osi to jest to troche dziwne. Jezeli dla jednej osi, to ja zawsze w takim przypadku wylaczalem napedy i recznie ( tzn mechanicznie) zjezdzalem osia z limit switch. No chyba ze dostep jest utrudniony to pozostawal tryb awaryjny ( my przynajmniej taki stosowalismy, tzn. specjalna sekwencja klawiszy uaktywniala napedy mimo najechania na krancowke. Wtedy operator ( "swiadomy tego co robi"
) mogl zjechac z krancowki. W twojej maszynie tez jest prawdopodobnie cos takiego, niestety nie wiem jak to moze byc uaktyweniane bo to jest indywidualny problem producenta. Przestudiuj troche instrukcje obslugi.
pozdrawiam
Czy ten alarm pojawia sie dla wszystkich osi jednoczesnie czy tylko dla wybranej osi? Jezeli dla wszystkich osi to jest to troche dziwne. Jezeli dla jednej osi, to ja zawsze w takim przypadku wylaczalem napedy i recznie ( tzn mechanicznie) zjezdzalem osia z limit switch. No chyba ze dostep jest utrudniony to pozostawal tryb awaryjny ( my przynajmniej taki stosowalismy, tzn. specjalna sekwencja klawiszy uaktywniala napedy mimo najechania na krancowke. Wtedy operator ( "swiadomy tego co robi"

pozdrawiam
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<