Sinumerik 828D
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Sinumerik 828D
Witam :
Mam pytanie odnośnie 828D Shop Turna ....czy jest możliwość nacięcia gwintu na szpilce z jednego mocowania to zn gwint M12 przerwa 15 mm i znowu gwint M12 ciecie za gwintem oczywiści bez rowków , kiedyś pracowałem na 840D manualturn i nie miałem z tym problemy można było definiować wejście i wyjście gwintu oczywiście zagłębianie następowało posuwem roboczym na sinumerik 810D nie można tego zrobić ponieważ zagłębia się na głębokość G00 i na głębokości szuka kąta startu gwintu ja to wygląda na 828D ?
Mam pytanie odnośnie 828D Shop Turna ....czy jest możliwość nacięcia gwintu na szpilce z jednego mocowania to zn gwint M12 przerwa 15 mm i znowu gwint M12 ciecie za gwintem oczywiści bez rowków , kiedyś pracowałem na 840D manualturn i nie miałem z tym problemy można było definiować wejście i wyjście gwintu oczywiście zagłębianie następowało posuwem roboczym na sinumerik 810D nie można tego zrobić ponieważ zagłębia się na głębokość G00 i na głębokości szuka kąta startu gwintu ja to wygląda na 828D ?
TEORIA I PRAKTYKA NIE ZAWSZE IDĄ W PARZE
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
-
-
To mnie właśnie interesowało na razie radzę sobie jak nie tak to inaczej ale mamy zamiar zakupić maszynkę z shopturn -em i wolę wiedzieć co będzie potrafiła .... a przy gwincie jest możliwość ustawiania kąta gwintu i najazdu po jednym zboczu lub na przemian ???? i jeszcze coś jak wygląda sprawa rowków czy można rysować kontur czy tylko proste rowki wykonuje ???
-
jezeli chodzi o gwinty to tak jest możliwośc ustawienia ąta wejscia gwintu parametrem np sf=(kąt wrzeciona) w shopturnie mozesz wykonac wielo zwojowe gwinty i mozliwosc wykonania jednego pozniej drugiego lub na przemian.. hmm u mnie rysuje cały kontur i od skrawania warstwowego do rowkow moge na nim zrobić...DRAGOO pisze:To mnie właśnie interesowało na razie radzę sobie jak nie tak to inaczej ale mamy zamiar zakupić maszynkę z shopturn -em i wolę wiedzieć co będzie potrafiła .... a przy gwincie jest możliwość ustawiania kąta gwintu i najazdu po jednym zboczu lub na przemian ???? i jeszcze coś jak wygląda sprawa rowków czy można rysować kontur czy tylko proste rowki wykonuje ???
-
Ale kąt dosuwu nie odpowiada za wjazd narzedzia tylko za nacinanie gawintu z jednej strony rzy dodatnim kącie lub po obustronach na przemian i taką opcje 828 ma. a jeżeli chodzi o wjazd bezposredni bez kanałka to podaj mi przykładzik programiku ktorym mozna tak zrobić bo ja potrafie tylko za pomoca ,,łancucha gwintu" czyli zaczynam od poprzecznego i jego interpretuje jako wjazd i pozniej podłużny i wyjazd 

-
Dokładnie chodzi mi o kąt dosuwu między innymi bo jest dla mnie bardzo ważna ta możliwość i bardzo przydatna natomiast Fanuc tej opcji nie ma .....a łańcuch gwintów mam to na 810D i kiedyś tego używałem tez fajna sprawa
ten wjazd bez kanałka można z automatu zrobić na 840D manualturn i dlatego pytam czy na 828D można też to zrobić .