witam prosze o pomoc maszyna GROB bz535 sterowanie sinumeric840D
problem jest taki nie idzie ustawic osi B obrot stolu jest tak np.maszyna pokazuje ze ma stol na 90 stopni i jest on na 90 i po obrocie ninimalnym np o 2 stopnie nagle pokazuje ze jest na 300stopni jakies kosmiczne wyniki pokazuje tak jak by nie umiala prawidlowo czytac pozycji i nie wiedziala gdzie jest nie ma listwy pomiarowej na obwodzie stolu w kilku miejscach sa takie znaczniki z ktorych ona powinna wiedziec gdzie jest aktualnie sprawdzali elektrycy wszystko ok sprawdzali mechanicy wszystko ok byla resetowana reset nck byl ustawienie do pozycji wyjsciowej nic jej nie pomaga dodam tylko ze wszystkie inne osie sa ok 2 stol os b2 bez problemu dziala i ustawia sie normalnie maszyna nie wyswietla bledu niby wszystko ok a ustawia sie w jakis dziwnych pozycjach i wyswietla kosmiczne wyniki co moglo sie stac maktos jakies pomysly prosze o pomoc z gory dziekuje.
pomocy
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witaj
Jeśli są dwa takie same stoły to już dawno powinieneś je zamienić aby sprawdzić czy wszystkie napędy oraz cnc jest OK
Jeśli się okaże ( pod warunkiem iż są to identyczne stoły ) że po przełączeniu też nie działa
będzie to świadczyło o problemie ze stołem tzn.
- problem z enkoderem ( obrotowy w osi stołu powinien być )
- problem z resolverem ( ten na silniku ew. enkoder na silniku )
Nie podejrzewam aby tam nie było enkodera tylko na jakiś czujnikach czy wcześniej mogłeś ustawić iny kąt niż pełne co 90 stopi ?
Jeśli są dwa takie same stoły to już dawno powinieneś je zamienić aby sprawdzić czy wszystkie napędy oraz cnc jest OK
Jeśli się okaże ( pod warunkiem iż są to identyczne stoły ) że po przełączeniu też nie działa
będzie to świadczyło o problemie ze stołem tzn.
- problem z enkoderem ( obrotowy w osi stołu powinien być )
- problem z resolverem ( ten na silniku ew. enkoder na silniku )
Nie podejrzewam aby tam nie było enkodera tylko na jakiś czujnikach czy wcześniej mogłeś ustawić iny kąt niż pełne co 90 stopi ?
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
tak kat ustawienia stolu moge sobie dowolnie wybrac do 3 miejsc po przecinku np 67,345 bez problemu wszystko widziala i sie ustawiala stoly obrotowe sa identyczne zamontowane sa obok siebie w odleglosci ok 1metra na kolysce obrotowej os A i aby je zamienic trzeba rozebrac cala maszyne i wyciagnac kolyske nikt jeszcze tego nie robil nawet serwis jak kilka razy byl to nigdy jej nie rozkrecali do tego stopnia maszyna to typowa obrabiarka do masowej produkcji 5osi 2 stoly 2 wrzeciona 

-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:

Dziwne podejście ale bez rozbierania tego nie da się naprawić ... a już w ogóle jak jest tam enkoder uszkodzony który trzeba wymienić
A jeśli chodzi o kable to można je jeszcze zamienić na sterowaniu w szafie ..ale to pewnie też problem
no... Samo się nie naprawi bardzo mi przykro ....

... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
a o tym nie pomyslalem faktycznie zamienie moduly od osi w szafie i zobaczymy co zrobi wiem ze bedzie ciezko ale nikt nie chce sie podjac rozbierania tego to raz ale duzo wiekszy problem jest w tym ze szefostwo chce miec ta maszyne sprawna na juz na wczoraj wymagaja od nas kosmosu bo kazda minuta czyli kazda sztuika jaka na niej zrobimy jest na wage zlota i teraz wszystko na szybko na juz na teraz normalnie zwariowanie no nic bedziemy myslec dzieki za pomoc pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
zamień przewody od stołów i zobacz czy błąd sie przeniesie jak tak to szukaj sterownikach jak nie to stół.
Jak coś to wezwij serwis siemensa sam dojazd na terenie kraju 880E. Ja wzywałem do innej maszyny i powiem szczerze że ten pan się znał na tym co robi.
Jeżeli ta maszyna takie pieniądze wam przynosi to niech szefowie kupią jeszcze jedną.
Jak coś to wezwij serwis siemensa sam dojazd na terenie kraju 880E. Ja wzywałem do innej maszyny i powiem szczerze że ten pan się znał na tym co robi.
Jeżeli ta maszyna takie pieniądze wam przynosi to niech szefowie kupią jeszcze jedną.