Bateria w sinumerik 3

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Bateria w sinumerik 3

Post napisał: mc2kwacz » 11 paź 2014, 19:08

Może ktoś wie.

Czy w sinumeriku 3, bateria zasilająca podtrzymanie pamięci jest wykorzystywana, kiedy maszyna jest pod prądem ALE wyłączona wyłącznikiem głównym?
innymi słowy, czy system sinumerik 3 jest standardowo przystosowany (posiada wejście) do zasilania RAM z zewnątrz kiedy jest wyłączone zasilanie główne systemu?

Bo kiedy maszyna jest wyłączona z gniazdka to wiadomo, i kiedy jest uruchomiona też wiadomo.

Tagi:

andrjalo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: andrjalo » 18 paź 2014, 23:38

Nie jest przystosowana.

Autor tematu
mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mc2kwacz » 19 paź 2014, 13:49

Nie byłem pewien, bo jedna z faz jeszcze dokądś idzie, poza włącznikiem głównym. Sądziłem że może do układu zasilania podtrzymania RAM. Tak się często robi(ło) przy braku EEPROM i podtrzymywanym bateryjnie RAM.

No to w takim razie nie męczyłem się na darmo :) Bo mam taki problem, że tokarki używam sporadyczne. Czyli prawie cały czas jest wyłączona i bałem się, że któregoś pięknego dnia zamiast jej używać będę się męczył z wprowadzaniem nastaw maszynowych.
Zrobiłem więc sobie "wieczne podtrzymanie". Czyli specjalne połączenie zasilacza sieciowego (transformatorowego :!: ) z dużą baterią litową i szybkim przełącznikiem elektronicznym. Teraz cały czas RAM jest zasilany z sieci (maszyna wyłączona ale podłączona do gniazdka oczywiście) i tylko kiedy całkiem wysiądzie prąd, wykorzystywana jest bateria. Biorąc pod uwagę jej pojemność, system będzie działał przez jakieś 10.000 lat lub do następnego zlodowacenia, zależy co nastąpi wcześniej ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”