Zła praca osi X, drgania osi, serwomotor 1FT5, Simodrive,
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Zła praca osi X, drgania osi, serwomotor 1FT5, Simodrive,
Witam,
Mam problem z tokarką CNC :
Podczas ruchu : oś X wpada w ostre drgania, silnik przemieniono z innym (jest ok)
W tokarce znajduje się serwomotor Siemensa 1FT5(enkoder ROD320, inkrementalny), który jest sterowany przez simodrive.
Wszystkie połączenia pomiędzy silnikiem a Simodrive są w porządku (sprawdzone)
Karta 6SC6120, która steruje osią x została zamieniona z inną - efekt ten sam.
Wszelkie schematy elektryczne mogę podesłać.
Proszę o pomoc
Mam problem z tokarką CNC :
Podczas ruchu : oś X wpada w ostre drgania, silnik przemieniono z innym (jest ok)
W tokarce znajduje się serwomotor Siemensa 1FT5(enkoder ROD320, inkrementalny), który jest sterowany przez simodrive.
Wszystkie połączenia pomiędzy silnikiem a Simodrive są w porządku (sprawdzone)
Karta 6SC6120, która steruje osią x została zamieniona z inną - efekt ten sam.
Wszelkie schematy elektryczne mogę podesłać.
Proszę o pomoc
Tagi:
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Mogą być tez źle ustawione (przestawione) parametry regulatora serwa. Musisz znaleźć te parametry i sprawdzić ich wartości, czy się zgadzają z fabrycznymi. A jak nie masz fabrycznych to musisz zdobyć. A jak nie da się zdobyć, to trzeba opłacić automatyka który rozumie jak to działa i naprawi a nie popsuje bardziej.
Jeśli mechanika nie ma zacięć, silnik sprawny, połączenia o.k., liniał czy też enkoder sprawny, driver sprawny, to w zasadzie nie widzę innej opcji.
Jeśli mechanika nie ma zacięć, silnik sprawny, połączenia o.k., liniał czy też enkoder sprawny, driver sprawny, to w zasadzie nie widzę innej opcji.
-
Dodam jeszcze, że z maszyny wypadła wcześniej bateria i całe sterowanie zostało wyzerowane.
Parametry wpisywałem ręcznie do EPL. Jednak wszystko po wpisaniu chodziło.
Błąd z X'em wystąpił po przemieszczeniu maszyny o kilka metrów.
Karty dla X z tego co pamiętam to :
6SC6 120-0FE00 (Ta karta była tylko podmieniania z inną)
6SC6100-0NA21
Gdzie ustawia się te parametry regulatora serwa ? (Z panelu sterowania czy w szafie w liczniku?)

Parametry wpisywałem ręcznie do EPL. Jednak wszystko po wpisaniu chodziło.
Błąd z X'em wystąpił po przemieszczeniu maszyny o kilka metrów.
Karty dla X z tego co pamiętam to :
6SC6 120-0FE00 (Ta karta była tylko podmieniania z inną)
6SC6100-0NA21
Gdzie ustawia się te parametry regulatora serwa ? (Z panelu sterowania czy w szafie w liczniku?)

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Miałem podobny problem, ale podczas postoju oś Y maszyny wpadała w drgania. Jeśli to coś pomorze, to wg porady serwisu zrobiłem tak:
Uruchomiłem CNC ISO MODE -> softkey STARTUP -> password SUNRISE -> softkey MACHINE DATA -> softkey VSA(lub DRIVES MD) -> wybrać oś(prawy górny róg), znaleźć MD 1213 i zmienić wartość o 20Hz w górę lub w dół dopóki oś będzie cicha. Następnie zapisujemy- softkey BOOTFILE - SAVE BOOTFILE z prawej strony. Wyłączamy i włączamy maszynę.
Mam nadzieję, że to coś pomoże.
Uruchomiłem CNC ISO MODE -> softkey STARTUP -> password SUNRISE -> softkey MACHINE DATA -> softkey VSA(lub DRIVES MD) -> wybrać oś(prawy górny róg), znaleźć MD 1213 i zmienić wartość o 20Hz w górę lub w dół dopóki oś będzie cicha. Następnie zapisujemy- softkey BOOTFILE - SAVE BOOTFILE z prawej strony. Wyłączamy i włączamy maszynę.
Mam nadzieję, że to coś pomoże.
-