Zwalniający posuw na promieniu

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
klakson_PL
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5

Zwalniający posuw na promieniu

Post napisał: klakson_PL » 04 maja 2012, 17:19

Pracuję na nakładce ShopMill. Podczas frezowania konturu frezarka zwalnia posuw gdy obrabia promień w narożu. Można to jakoś zmienić, żeby frezowała stałym posuwem? To samo jest, gdy przyjmuje korekcję narzędzia przy dojściu po promieniu do konturu. Może jakaś funkcja M?

Tagi:

Arias2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Arias2 » 07 maja 2012, 18:38

Najprawdopodobniej masz posuw liczony względem obrotów. Frezując po łuku prędkość skrawania jest mniejsza i system to przelicza co skutkuje wolniejszym posuwem.
Jeśli puścisz przebieg w druga stronę powinno przyspieszyć.

EDIT
Jak się nie mylę to G40 wyłącza korekcje narzędzia.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2012, 20:26 przez Arias2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: rafalxfiles » 07 maja 2012, 20:03

A ja mysle ze to jest prawidłowo.. sinumerik sobie przelicza posów na promieniu a nie środkiem narzędzia gdy używasz korekcji promienia... chcesz szybciej musisz napisac wiekszy posów i tyle.

Autor tematu
klakson_PL

Post napisał: klakson_PL » 07 maja 2012, 20:27

Nie mam nic przeciwko temu zwalnianiu, ale chcę mieć nad tym kontrolę, bo nie zawsze jest to konieczne. Czasem liczy się czas wykonania detalu. Dokładnie tak shopmill przelicza ścieżkę narzędzia po promieniu, a jak to zmienić żeby przeliczał po osi narzędzia. Zwiększanie posuwu nic nie daje, bo szybciej pójdzie po promieniu, a po prostej no to już będzie za szybko. Acha ważne, chodzi oczywiście o obróbkę konturów z wykorzystaniem cykli shopmill-a. Temat nadal otwarty. Czekam na inne propozycje.

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Kontakt:

Post napisał: rafalxfiles » 08 maja 2012, 19:05

No tak ale musisz sobie zdać sprawę z tego, że on nie zwalnia od tak sobie. Posuw docelowo wyliczasz powiedzmy w mm na ząb co daje ci jakąś konkretną grubość wióra, i teraz żeby tą konkretną grubość wióra zachować na promieniach maszyna jest taka sprytna, że sama sobie liczy ile ma zwolnić, żeby ta grubość wióra i w rogach była.. a ty na nią narzekasz.. więc czemu przy posuwie liniowym posuw Ci jest za duży a na promieniu ten sam posuw jest ok - nie chcesz go zmniejszyć ?? :))
A tak na upartego nie możesz zwiększać w rogach a na prostych zmniejszać?
Bo chyba innego rozwiązania nie ma.

Autor tematu
klakson_PL

Post napisał: klakson_PL » 08 maja 2012, 19:29

No dobrze tłumaczę o co mi chodzi. Jest do zrobienia w detalu rowek o szerokości 18mm i frezuję go frezem fi16 no i szlak mnie trafia jak frez idąc posuwem 400mm/min zwalnia na promieniu tak bardzo, że mam wrażenie że się maszyna zamuliła. Nie jest ważny wymiar +- 0,5 mm, ale chodzi o czas wykonania. To samo dotyczy, że wspomnę jw. dojścia narzędzia po promnieniu. Głowica przyjmuje korekcję po promieniu, trwa to zdecydowanie za długo, a jak rozpoczyna frezowanie konturu no to rusza jak petarda, bo chodzi o posuw 10000mm/min (obróbka szybkościowa specjalną głowicą). Nie chcę aby przyjmowała korekcję po prostej, bo to by problem rozwiązało, gdyż podczas powrotu nie byłoby odejścia od ściany obrabianej, ponieważ odejście narzędzia na bezpieczną odległość nad materiał to kolejna strata czasu i piszę, aby tylko unosiła się o 1mm w osi Z przyrostowo. Naprawdę nikt nie zna rozwiązania tego problemu.

ao
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: ao » 09 maja 2012, 14:18

Zawsze możesz napisać program ręcznie w G kodach (skoro to prosty kanałek) i tam możesz w każdym bloku przyjąć dowolny posuw.

Autor tematu
klakson_PL

Post napisał: klakson_PL » 09 maja 2012, 18:52

ao pisze:Zawsze możesz napisać program ręcznie w G kodach (skoro to prosty kanałek) i tam możesz w każdym bloku przyjąć dowolny posuw.
No to ja wiem, ale piszę o kanałku jako przykładzie. Chodzi mi jak ten posuw zmienić. Jeśli chodzi o dojście narzędzia po łuku to nawet G kody nie pomogą, i tak maszyna sama zwalnia ten posuw. Moje pytanie jest proste, da się to jakoś kontrolować, czy nie da się.

zbiggr
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: zbiggr » 09 maja 2012, 21:55

Czym większa jest korekcja promienia freza tym większa będzie różnica między posuwem zadanym a wykonywanym podczas przejść po łukach.
Trzeba napisać program pod konkretny frez. Jeśli chcesz użyć freza fi 16 to dla takiego freza należy wyliczyć wartości przejazdów.

Autor tematu
klakson_PL

Post napisał: klakson_PL » 10 maja 2012, 15:23

Widzę, że nie dowiem się jak zmienić te posuwy. Każdy daje mi tu jakieś złote rady, ale nikt nie wie jak to zrobić (czytaj temat postu). Zresztą to chyba już zmora polskich forów. Nie ma głupich pytań, są tylko ......... odpowiedzi, lub nie na temat. Sory, że tak ostro pojechałem, ale ręce mi opadają. Jak kogoś uraziłem to przepraszam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”