błąd wymiaru rowka

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
Dziecho
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

błąd wymiaru rowka

Post napisał: Dziecho » 12 lis 2015, 22:51

Witam,
maszyna AFMu z Sinumerik 828D
listwa przecinaka z płytką Iscara Grip 3015Y czyli 3mm szerokości i R1.5

nóż zmierzyłem metoda na karteczkę, średnicę robi ok,
0 na czole niby złapane ale przy najprostszych próbach wychodzi dziwna sprawa...
Obrazek

w każdej próbie (około 5) brzeg był szerszy niż sobie założyłem a rowek węższy.
wielkość błędu także bardzo podobna w każdym przypadku.

Nóż założyłem 2 razy i 2 razy go zmierzyłem. Program za każdym razem pisany od nowa. Próbowałem toczenia przez kontur i cykl, ale zawsze pojawia się ta niezgodność wymiarów...

Jakiś czas temu korzystałem z takiego samego kształtu płytki tylko w wersji z R2 i nie było żadnego problemu...

Może ktoś miał podobny problem? albo mógłby podpowiedzieć co robię źle?

2 sprawa:
przy okazji zapytam jeszcze o propozycje parametrów toczenia taką płytką.
listwa wysunięta na ok. 27 mm z bloku. rowki toczone z Φ150 na max głębokość 25mm
próbowałem zgrubną F0.045 V90 a wykończenie na F0.07 i V120, ale widać, że narzędzie drży i w niektórych miejscach pozostawia po tym ślad.

pozdrawiam i z góry dziękuję :)

Tagi:

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mc2kwacz » 13 lis 2015, 17:03

Listwa się ugina.
Płytki o takim dużym promieniu nie służą do przecinania (na upartego można) tylko do wyprowadzania gładkich profili. Jeśli płytka na listwie będzie nierównomiernie obciążana, to listwa się musi ugiąć. Gdybyś założył płytkę z małym promieniem naroża, to efekt byłby mniejszy lub nawet niemierzalny, bo siła byłaby skierowana bardziej wzdłuż osi płytki.
Jedyna rada to po wykonaniu próby i pomiarów zmienić tor noża aby skompensował to ugięcie.
Albo też można zrobić najpierw nacięcia wgłębne do dna tam gdzie mają być ścianki rowka a potem dopiero wybrać środek.
Jeśli chodzi o dobór parametrów, to posuw musi być w zakresie takim jaki wykazuje producent, bo to jest związane z fizycznym kształtem płytki. Natomiast prędkością skrawania można regulować tak aby nie pojawiły się rezonanse.

Autor tematu
Dziecho
Posty w temacie: 2

Post napisał: Dziecho » 02 gru 2015, 21:00

mc2kwacz - dziękuję za odpowiedź! i od razu przepraszam, że tyle mi z tym zeszło...

płytka miała służyć do profilowania a nie przecinania, tak jak wspomniałeś.
to wszystko co wskazałem w poście było próbą, żeby zobaczyć jak taka listwa będzie się zachowywać, jak dobrać parametry itd

toczone rowki były dość głębokie, bo max miał ok 25mm, zbieżne ściany i zaokrąglenia w dnie na R1.5

ostatecznie najlepszym rozwiązaniem było zgrubne toczenie przecinakiem 4mm szerokim i przez toczenie pozostałości wykończenie go ostrzem z tematu

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”