Czy ktoś z obecnych forumowiczów, programuje taką maszynę. Mam problem z programami w czwartej osi, tzn. maszyna posiada stół uchylny, a problem polega na przeliczeniu własciwie współrzednych co do obrotu w czwartej osi.
Z tego co sie orientuje to maszyna nie posiada żadnych cykli typu CYCLE800 czy Traori. Jeden gosciu mówi że układ współrzednych przy ochyle trzeba zawsze zadawać w osi stołu. Prawda to czy można to w jakiś sposób obejsc? Bo jak by nie patrzeć to trochę bedzie to uciążliwe ale da się z tym żyć. Poprostu chcę sie upewnić.
Pozdrawiam
chiron fz12w magnum 4osiowy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
-
Stół znajduje się wewnątrz maszyny i wszystko co z nim związane odbywa się poprzez sterowanie z pulpitu. Operator żeby go używać nie musi go podłączać itp. poprostu on tam jest na stałe.
W obecnej chwili stosując uchył, jest ustawienie miejsca zerowego detalu w osi obrotu stołu, (czyli mało praktyczne ustawianie detalu do maszyny). I poprzez funkcje trans korekta współrzędnych ukladu.
Nic innego nie wymysliłem żeby frezować w inny sposób
, dlatego rzadko uzywamy uchyłu tego stołu.
W obecnej chwili stosując uchył, jest ustawienie miejsca zerowego detalu w osi obrotu stołu, (czyli mało praktyczne ustawianie detalu do maszyny). I poprzez funkcje trans korekta współrzędnych ukladu.
Nic innego nie wymysliłem żeby frezować w inny sposób

-
nie zmienia to faktu że detal trzeba ustawić w osi stołu, a to jest główny problem. W produkcji jednostkowej nie ma to zastosowania, co innego w seryjnej, kiedy mam przyrząd, na którym jest wszystko ustawione raz.Stosować podprogramy czyli utworzyć główny program i do tego podprogramy bazy w głównym programie
-