Witam,
niedługo przejde na frezarkę ze sterowaniem sinumeric 840d.
Mam takie pytanie. Do tej pory pracowałem na mazaku i mam problem dotyczący długości narzędzia tzn. G43 H3.
Jest to zadanie długosci narzędzia do buforu pamięci tak?
Czy jeżeli w programie znajdzie sie tylko np. T3M6 to zostanie wybrane narzędzie którego długość nie będzie znana? czyli może doprowadzić to do kolizji? niewiem cy dobrze to rozumiem, tak wiec proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam.
sinumeric- początki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Na tych maszynach co ja pracuje sin 840 wymaga podania D1-przywołanie korekcji długości ,a na końcu D0 -odwołanie korekcji
A sin. 810 i 850 nie wymaga podawania D korekcje długościowa automatycznie ładowana razem z narzędziem
A korekcję promienia przywołanie G41 lub G42 ,a G43-włączenie kompensacji długości narzędzia nie używam bo jest D1
A sin. 810 i 850 nie wymaga podawania D korekcje długościowa automatycznie ładowana razem z narzędziem
A korekcję promienia przywołanie G41 lub G42 ,a G43-włączenie kompensacji długości narzędzia nie używam bo jest D1
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
W sin840 nie spotkałem G43. Korektory wywołujemy D.. Korektorów dla jednego narzędzia możesz zdefiniować kilka, ilość zależna jest od sterownika. Jeżeli po wywołaniu narzędzia nie wywołasz korektora 'D1' to program nie będzie widział długości narzędzia. Myślę że gdyby w tym przypadku była funkcja G43 to sterownik będzie się pytał który korektor ma uwzględnić.
Instrukcje do Sin 840 możesz pobrać ze strony
http://omega-e.pl/download.html
Instrukcje do Sin 840 możesz pobrać ze strony
http://omega-e.pl/download.html
Endrju
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli
Zaznacz "POMÓGŁ" - to nie boli
-
- Znawca tematu (min. 80)
W instrukcji jest napisane o możliwości symulacji programu na tokarce przy wyłączonych ruchach maszyny ("można je zablokować z PLC").
Niniejszym proszę o podpowiedzenie jak zablokować ruchy maszyny z PLC aby symulacja nie była równoczesna z ruchami maszyny. Sterowanie to 810 Powerline.
Problem \ Brak umiejętności
Rozwiazany
Niniejszym proszę o podpowiedzenie jak zablokować ruchy maszyny z PLC aby symulacja nie była równoczesna z ruchami maszyny. Sterowanie to 810 Powerline.
Problem \ Brak umiejętności