Witam
Może ktoś z Was mi pomoże.
Mam ostatnio taki problem, dokonując pomiaru freza po długości czy promieniu maszyna wprowadza pewien uchyb na średnicy. Różnica dość znacząca, dla freza fi20.00 to fi19.75-fi19.80mm, czyli programowo zaniża średnicę.
Przejawia się to na frezowanych detalach które wychodzą mniejsze o około 0.2mm.
Póki co radzę sobie korygując promień o 0.095 ale to uciążliwe i raczej walka na ślepo.
Wydaje mi się że to kwestia warunków w jakich pracuje maszyna, stoi na hali gdzie temp. pracy oscyluje w granicy 4-14 stopni, z reguły max 10stopni, przy czym błąd pojawił się przy około 4-8stopni.
Zastanawia mnie czy to stałe przesunięcie np. na śrubach pociągowych czy obecna, chwilowa reakcja na niskie temperatury a wszystko wróci do normy jak się ociepli.
Poradzcie co robić? wzywać serwis czy da sie to jakoś samemu sprawdzić,skorygować?
Baterie w sondzie pomiarowej wymienione 4 m-ce temu.
pozdrawiam senso
Problemy z pomiarem narzędzia DMG 635veco
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Witam
Sondy co prawda nie kalibrowałem ale nie jestem pewien czy jest sens
Codziennie frezuję kilkanaście/kilkadziesiąt sztuk jednego elementu...żeby ułatwić sobie pracę i skrócić czas tej pracy, przygotowałem sobie stół pomocniczy montowany na stałę na stole frezarki, jest solidnie przykręcony do blatu. Został zabazowany i teraz nie mam potrzeby uzywać sandy do produkcji tych elementów - wycicnanie po zarysie prostego kształtu. Czyli nie uzywam sondy a mimo to jest uchyb, przesunięcie bazy po x też raczej odpada bo przy ręcznej zmianie promienia freza, zwiększeniu o 0.095 element wychodzi dobrze choć mogę się mylić heh.
Mieliście jakieś przeboje z powodu niskich temperatur?? Może to w tym jest problem?Ostatnio naszej drugiej maszynie tokarka CNC również zdaża się nie trzymać zapodanych wymiarów...
sam nie wiem co się dzieję...podejżewam wpływ temp. ale z tą sondą też mnie ciekawi.
Czy mógłbyś podać łopatologiczny opis kalibracji sondy?Sonda to OMP-40.
Sondy co prawda nie kalibrowałem ale nie jestem pewien czy jest sens

Codziennie frezuję kilkanaście/kilkadziesiąt sztuk jednego elementu...żeby ułatwić sobie pracę i skrócić czas tej pracy, przygotowałem sobie stół pomocniczy montowany na stałę na stole frezarki, jest solidnie przykręcony do blatu. Został zabazowany i teraz nie mam potrzeby uzywać sandy do produkcji tych elementów - wycicnanie po zarysie prostego kształtu. Czyli nie uzywam sondy a mimo to jest uchyb, przesunięcie bazy po x też raczej odpada bo przy ręcznej zmianie promienia freza, zwiększeniu o 0.095 element wychodzi dobrze choć mogę się mylić heh.
Mieliście jakieś przeboje z powodu niskich temperatur?? Może to w tym jest problem?Ostatnio naszej drugiej maszynie tokarka CNC również zdaża się nie trzymać zapodanych wymiarów...
sam nie wiem co się dzieję...podejżewam wpływ temp. ale z tą sondą też mnie ciekawi.
Czy mógłbyś podać łopatologiczny opis kalibracji sondy?Sonda to OMP-40.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Kalibracja sondy to podstawa. Czym dokładniej ma mierzyć tym częściej musi być kalibrowana. Oczywiście dokładność pomiaru zależy też od stanu/dokładności obrabiarki.
Wymiary obrobionego detalu lubią się zmieniać w zależności od temperatury otoczenia i "kaprysów" obrabiarki.
Kalibracja sondy jest dość prosta, wszystko zależy od zainstalowanego oprogramowania.
Na DMC50H z cyklami pomiarowymi Siemens-a wystarczyło założyć w dowolnym miejscu pierścień wzorcowy, z grubsza ustawić sondę pośrodku i wywołać cykl kalibracji. Wszystko opisane w dokumentacji, którą można znaleźć w internecie.
Cykl Renishaw wymagał wcześniejszego, dokładnego ustawienia pierścienia.
Wymiary obrobionego detalu lubią się zmieniać w zależności od temperatury otoczenia i "kaprysów" obrabiarki.
Kalibracja sondy jest dość prosta, wszystko zależy od zainstalowanego oprogramowania.
Na DMC50H z cyklami pomiarowymi Siemens-a wystarczyło założyć w dowolnym miejscu pierścień wzorcowy, z grubsza ustawić sondę pośrodku i wywołać cykl kalibracji. Wszystko opisane w dokumentacji, którą można znaleźć w internecie.
Cykl Renishaw wymagał wcześniejszego, dokładnego ustawienia pierścienia.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt: