Alarmy PLC

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
slavek1971
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Alarmy PLC

Post napisał: slavek1971 » 12 mar 2010, 14:46

Witam wszystkich. Nie wiem, czy piszę we właściwym miejscu... Sprawa dotyczy alarmów użytkownika w PLC w tok. CKZ 42, sterowanie sinumerik 840d. Jakimś sposobem wszystkie teksty alarmów się wykasowały i mam teraz tylko informacje: user alarm 1...itd. Do częsci udało mi się dojsc i ustalic czego dotycza. Moje pytanie jest następujące: czy bylby ktos uprzejmy podac mi znaczenie wszystkich alarmów? Pozdrawiam.

Tagi:

Worker
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Worker » 13 mar 2010, 13:56

slavek1971 pisze:się wykasowały

Bałagan się sam robi, koty pod łóżkiem same się robą itp... :smile:
Napisz czy masz wyświetlane numery alarmów np 500..., 600..., 700... itp.
Poza tym co to za sterowanie?
840D... ale czy masz twardy dysk?
Czy masz tam MMC czy PCU?

Ryszardjan
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Ryszardjan » 13 mar 2010, 20:41

Czy przypadkiem nie zmieniłeś języka. Może się okazać ,że komunikaty są tylko w jednym języku.

Autor tematu
slavek1971

Post napisał: slavek1971 » 13 mar 2010, 20:50

Worker pisze:
slavek1971 pisze:się wykasowały

Bałagan się sam robi, koty pod łóżkiem same się robą itp... :smile:
Napisz czy masz wyświetlane numery alarmów np 500..., 600..., 700... itp.
Poza tym co to za sterowanie?
840D... ale czy masz twardy dysk?
Czy masz tam MMC czy PCU?

Hejka:) Numery alarmów zaczynają się od 700000,700001...itd. Dysku raczej tam nie ma, ponieważ po wgraniu kilkunastu programów trzeba zwolniać pamięć na następne. Co do MMC i PCU, nie wiem,nie zaglądałem, jestem tylko operatorem. Na razie w miejsca, gdzie obok numeru alarmu powinien pojawić się tekst, napisałem: wstaw wodę na kawę, zapal papierosa i zastanów się , jak się wytłumaczyć przed szefem,że grzebałeś w systemie:-/ No przyznaję, moja wina,mam zacięcie do tego typu spraw;ostatnio udało mi się skutecznie stuningować własny telefon:)

[ Dodano: 2010-03-13, 20:56 ]
Ryszardjan pisze:Czy przypadkiem nie zmieniłeś języka. Może się okazać ,że komunikaty są tylko w jednym języku.
Nie , raczej nie, ponieważ doświadczenie z innym urządzeniem, w którym nagle pojawiło się chińskie pismo obrazkowe, nauczyło mnie, że lepiej unikać wszystkiego, czego wciśnięcie powoduje tego typu zmiany

Worker
Posty w temacie: 2

Post napisał: Worker » 15 mar 2010, 14:16

Wobec powyższego mogę pogratulować zdolności manualnych :grin:

A tak poważnie to wygąda, że masz tam MMC. Jest to napisane na tylnej ścianie sterowania [biała nalepka Siemens nr. i wersja np. MMC 100.2].
W takim razie możesz spróbować faktycznie zmienić język i zobaczyć czy wtedy alarmy pojawią się w wybranym przez Ciebie języku.
Jeżeli alarmy pojawią się to można je zgrać na komputer, przetłumaczyć i wrzucić jako teksty do języka jaki chcesz używać.

Zmiana języka to
"Inbetriebnahme"
"Change language"

Autor tematu
slavek1971

Post napisał: slavek1971 » 16 mar 2010, 08:47

Ryszardjan pisze:Czy przypadkiem nie zmieniłeś języka. Może się okazać ,że komunikaty są tylko w jednym języku.
Tak, panie Ryszardzie, zgadza się, zmieniłem język, sam o tym nie wiedząc:) Dziękuję za naprowadzenie na rozwiązanie problemu, już jest wszystko ok. Pozdrawiam.
PS. Obiecałem sobie, że już nie będę się bawił i przyhamuję swoją ciekawość, która może okazać się zgubna... chociaż... ciekawi mnie jeszcze zagadnienie związane z wyświetleniem czasu trwania cyklu na monitorze TAE 25 N.... tyle tylko, że na drodze prób doświadczalnych zazwyczaj najpierw coś zepsuję, zanim wpadnę na rozwiązanie, a nagłe zatrzymywanie produkcji byłoby tragiczne w skutkach:) [/quote]

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: gelo » 16 mar 2010, 21:04

swoja droga producent powienien wgrac przynajmniej alarmy dla jezyka klienta + angielski a nie anrazac klienta na takie niespodzienki jak ciebie spotkaly.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”