Alarmy PLC
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Alarmy PLC
Witam wszystkich. Nie wiem, czy piszę we właściwym miejscu... Sprawa dotyczy alarmów użytkownika w PLC w tok. CKZ 42, sterowanie sinumerik 840d. Jakimś sposobem wszystkie teksty alarmów się wykasowały i mam teraz tylko informacje: user alarm 1...itd. Do częsci udało mi się dojsc i ustalic czego dotycza. Moje pytanie jest następujące: czy bylby ktos uprzejmy podac mi znaczenie wszystkich alarmów? Pozdrawiam.
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
-
Worker pisze:slavek1971 pisze:się wykasowały
Bałagan się sam robi, koty pod łóżkiem same się robą itp...![]()
Napisz czy masz wyświetlane numery alarmów np 500..., 600..., 700... itp.
Poza tym co to za sterowanie?
840D... ale czy masz twardy dysk?
Czy masz tam MMC czy PCU?
Hejka:) Numery alarmów zaczynają się od 700000,700001...itd. Dysku raczej tam nie ma, ponieważ po wgraniu kilkunastu programów trzeba zwolniać pamięć na następne. Co do MMC i PCU, nie wiem,nie zaglądałem, jestem tylko operatorem. Na razie w miejsca, gdzie obok numeru alarmu powinien pojawić się tekst, napisałem: wstaw wodę na kawę, zapal papierosa i zastanów się , jak się wytłumaczyć przed szefem,że grzebałeś w systemie:-/ No przyznaję, moja wina,mam zacięcie do tego typu spraw;ostatnio udało mi się skutecznie stuningować własny telefon:)
[ Dodano: 2010-03-13, 20:56 ]
Nie , raczej nie, ponieważ doświadczenie z innym urządzeniem, w którym nagle pojawiło się chińskie pismo obrazkowe, nauczyło mnie, że lepiej unikać wszystkiego, czego wciśnięcie powoduje tego typu zmianyRyszardjan pisze:Czy przypadkiem nie zmieniłeś języka. Może się okazać ,że komunikaty są tylko w jednym języku.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Wobec powyższego mogę pogratulować zdolności manualnych
A tak poważnie to wygąda, że masz tam MMC. Jest to napisane na tylnej ścianie sterowania [biała nalepka Siemens nr. i wersja np. MMC 100.2].
W takim razie możesz spróbować faktycznie zmienić język i zobaczyć czy wtedy alarmy pojawią się w wybranym przez Ciebie języku.
Jeżeli alarmy pojawią się to można je zgrać na komputer, przetłumaczyć i wrzucić jako teksty do języka jaki chcesz używać.
Zmiana języka to
"Inbetriebnahme"
"Change language"

A tak poważnie to wygąda, że masz tam MMC. Jest to napisane na tylnej ścianie sterowania [biała nalepka Siemens nr. i wersja np. MMC 100.2].
W takim razie możesz spróbować faktycznie zmienić język i zobaczyć czy wtedy alarmy pojawią się w wybranym przez Ciebie języku.
Jeżeli alarmy pojawią się to można je zgrać na komputer, przetłumaczyć i wrzucić jako teksty do języka jaki chcesz używać.
Zmiana języka to
"Inbetriebnahme"
"Change language"
-
Tak, panie Ryszardzie, zgadza się, zmieniłem język, sam o tym nie wiedząc:) Dziękuję za naprowadzenie na rozwiązanie problemu, już jest wszystko ok. Pozdrawiam.Ryszardjan pisze:Czy przypadkiem nie zmieniłeś języka. Może się okazać ,że komunikaty są tylko w jednym języku.
PS. Obiecałem sobie, że już nie będę się bawił i przyhamuję swoją ciekawość, która może okazać się zgubna... chociaż... ciekawi mnie jeszcze zagadnienie związane z wyświetleniem czasu trwania cyklu na monitorze TAE 25 N.... tyle tylko, że na drodze prób doświadczalnych zazwyczaj najpierw coś zepsuję, zanim wpadnę na rozwiązanie, a nagłe zatrzymywanie produkcji byłoby tragiczne w skutkach:) [/quote]