Dzielenie programu na kawałki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Dzielenie programu na kawałki
Witam mam taki mały problemik. Frerazka (włoskie ustrojstwo Ravelli Teorema B)na której pracuje ma strasznie mało pamięci. Maksymalny rozmiar programu jaki mogę przesłać na maszynę to 350KB. I tu się pojawia problem bo program który mam do wykonania ma prawie 2MB. Już na samą myśl o ręcznym dzieleniu tego ustrojstwa krew mnie zalewa. Może zna ktoś jakiś program który mi to podzieli na 300KB "kawałki"? Makaronów nie mogę się doprosić o informację jak zwiększyć ilość pamięci, ani w jaki sposób pobierać program z "pendraka" (maszyna ma taką opcję tylko zapomnieli opisać w jaki sposób to ugryźć). Sterowanie sinumeric 810D. Będę wdzięczny za pomoc
Lubię duże zabawki. Obecnie homag Vantage 38L
Uwaga dyslektyk!!!
Bój sie dwumasa!!!!!! Podobno zjada dzieci, a z kości wysysa szpik
Uwaga dyslektyk!!!
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Sinumerik 810D posiada mozliwosc wykonania programu z zewnetrznego zrodla "paczkami". Odbywa sie to po RS232 i w menu auto powinienes znalezc softkey "exec from extend" lub cos w tym rodzaju. Takim sposobem mozesz obrabiac dowolnie duze programy. Generalnie rozszerzenie pamieci NC do 3MB i tak byloby niemozliwe bo z tego co wiem 2,5MB to jest max co mozna uzyskac. Nie napisales jakiego typu PCU/MMC posiadasz ale poniewaz wspomniales cos o USB to mniemam ze PCU20 lub PCU50. I tu kolejne pytanie: czy masz jakas nakladke typu ShopMill czy tylko CNC. Od tego zalezy sposob wykorzystania USB.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
Do przesłania programów wykorzystuje sieć wewnętrzną i program HMI Embeddet Network Manager. Na maszynie niema żadnej nakładki wszystkie programy piszę na kompie w 99,9% przypadków za pomocą programów camoskich od wielkiego dzwonu piszę coś z palucha. Cholerne makarony w instrukcji nie opisali jak odpalić usb. Jak wejdę w menu Network serwer to niby jest coś takiego jak "praca z zewnątrz" ale bez jakiego kolwiek opisu to nic nie wskuram. Program podzieliłem na 6 części i wykonuje powoli. Coś muszę wykombinować bo takich malućkich programów mam coraz więcej. A wielkość programów jest adekwatna do wielkości elementów
Uwaga dyslektyk!!!
Uwaga dyslektyk!!!
-
Niestety mam CPU20. Pozostaje katowanie makaronów w ajki sposób pobierać dane ze źródła zewnętrznego. Co mnie najbardziej dziwi na wlepce przyklejonej do kompa mam napisane 266mhz/32MB. Pierwsze wiadomo procek drugie ram. Ramu więcej niż twardego?
Uwaga dyslektyk!!!
Uwaga dyslektyk!!!
-
multum 700kb. I to bardzo dziwi, zwłaszcza przy dzisiejszych rozmiarach dysków. Maszyna jest prawie nowa ma raptem 4 lata, wcześniej pracowałem na starej weece z 94roku na numsie i miałem do dyspozycji dysk 4,3GB.
Uwaga dyslektyk!!!
Uwaga dyslektyk!!!
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
No nie myl pamieci NC z pamiecia na przechowywanie programow. Maszyna moze miec Gigabajty pamieci stalej, ale tylko kilka MB pamieci NC, ktora jest specjalnie chroniona i przewidziana do uruchamiania programow.
Niemniej 700kB NC to dla frezarki to nie za wiele. Tak jak mowilem w poprzednim poscie, dla PCU20 istnieje mozliwosc rozszerzenia pamieci NC do 2,5MB ( 2,5 to na pewno, ale byc moze wiecej, ale tego nie moghe potywierdzic)
Niemniej 700kB NC to dla frezarki to nie za wiele. Tak jak mowilem w poprzednim poscie, dla PCU20 istnieje mozliwosc rozszerzenia pamieci NC do 2,5MB ( 2,5 to na pewno, ale byc moze wiecej, ale tego nie moghe potywierdzic)
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<