Dzielenie programu na kawałki

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
darkghoust
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Dzielenie programu na kawałki

Post napisał: darkghoust » 24 lip 2009, 06:31

Witam mam taki mały problemik. Frerazka (włoskie ustrojstwo Ravelli Teorema B)na której pracuje ma strasznie mało pamięci. Maksymalny rozmiar programu jaki mogę przesłać na maszynę to 350KB. I tu się pojawia problem bo program który mam do wykonania ma prawie 2MB. Już na samą myśl o ręcznym dzieleniu tego ustrojstwa krew mnie zalewa. Może zna ktoś jakiś program który mi to podzieli na 300KB "kawałki"? Makaronów nie mogę się doprosić o informację jak zwiększyć ilość pamięci, ani w jaki sposób pobierać program z "pendraka" (maszyna ma taką opcję tylko zapomnieli opisać w jaki sposób to ugryźć). Sterowanie sinumeric 810D. Będę wdzięczny za pomoc

Lubię duże zabawki. Obecnie homag Vantage 38L
Uwaga dyslektyk!!!
Bój sie dwumasa!!!!!! Podobno zjada dzieci, a z kości wysysa szpik

Tagi:

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gelo » 24 lip 2009, 21:20

Sinumerik 810D posiada mozliwosc wykonania programu z zewnetrznego zrodla "paczkami". Odbywa sie to po RS232 i w menu auto powinienes znalezc softkey "exec from extend" lub cos w tym rodzaju. Takim sposobem mozesz obrabiac dowolnie duze programy. Generalnie rozszerzenie pamieci NC do 3MB i tak byloby niemozliwe bo z tego co wiem 2,5MB to jest max co mozna uzyskac. Nie napisales jakiego typu PCU/MMC posiadasz ale poniewaz wspomniales cos o USB to mniemam ze PCU20 lub PCU50. I tu kolejne pytanie: czy masz jakas nakladke typu ShopMill czy tylko CNC. Od tego zalezy sposob wykorzystania USB.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

Autor tematu
darkghoust

Post napisał: darkghoust » 24 lip 2009, 22:07

Do przesłania programów wykorzystuje sieć wewnętrzną i program HMI Embeddet Network Manager. Na maszynie niema żadnej nakładki wszystkie programy piszę na kompie w 99,9% przypadków za pomocą programów camoskich od wielkiego dzwonu piszę coś z palucha. Cholerne makarony w instrukcji nie opisali jak odpalić usb. Jak wejdę w menu Network serwer to niby jest coś takiego jak "praca z zewnątrz" ale bez jakiego kolwiek opisu to nic nie wskuram. Program podzieliłem na 6 części i wykonuje powoli. Coś muszę wykombinować bo takich malućkich programów mam coraz więcej. A wielkość programów jest adekwatna do wielkości elementów
Uwaga dyslektyk!!!

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gelo » 25 lip 2009, 15:06

Nadal nie napisales jakie PCU posiadasz. Jezeli PCU20 to mimo iz z przodu panelu OP masz wtyczke USB, to PCU20 nie potrafi obsluzyc USB. Pozostaje tylko siec i Network Manager.
USB moglbys wykorzystac jezeli z tylu byloby PCU50 z Windows.

Autor tematu
darkghoust

Post napisał: darkghoust » 29 lip 2009, 10:14

Niestety mam CPU20. Pozostaje katowanie makaronów w ajki sposób pobierać dane ze źródła zewnętrznego. Co mnie najbardziej dziwi na wlepce przyklejonej do kompa mam napisane 266mhz/32MB. Pierwsze wiadomo procek drugie ram. Ramu więcej niż twardego?
Uwaga dyslektyk!!!

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gelo » 01 sie 2009, 12:16

Oczywiscie 32MB musi wystarczyc na system, pamiec tzw NC CARD, pamiec NC, cykle itp.
Pojemnosc dysku twardego jest taka jak dysku udostepnionego przez network managera.
A ile wogole masz calkowitej pamieci NC?

Autor tematu
darkghoust

Post napisał: darkghoust » 01 sie 2009, 18:19

multum 700kb. I to bardzo dziwi, zwłaszcza przy dzisiejszych rozmiarach dysków. Maszyna jest prawie nowa ma raptem 4 lata, wcześniej pracowałem na starej weece z 94roku na numsie i miałem do dyspozycji dysk 4,3GB.
Uwaga dyslektyk!!!

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gelo » 01 sie 2009, 21:18

No nie myl pamieci NC z pamiecia na przechowywanie programow. Maszyna moze miec Gigabajty pamieci stalej, ale tylko kilka MB pamieci NC, ktora jest specjalnie chroniona i przewidziana do uruchamiania programow.
Niemniej 700kB NC to dla frezarki to nie za wiele. Tak jak mowilem w poprzednim poscie, dla PCU20 istnieje mozliwosc rozszerzenia pamieci NC do 2,5MB ( 2,5 to na pewno, ale byc moze wiecej, ale tego nie moghe potywierdzic)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”