witam wszystkich mam problem z wierceniem poza osia a mianowicie nie moge zapisac posuwu na obrót G95 tylko musze pisac na minute G94 na TAE 45 N wszystko było ok a zapisuje to w ten sposób
T5 D1
SPOS=0
SETMS(2)
M64 sprzezenie narzedzia
G95 S2000 M3
G0 X50 Z 3
M56 hamulec wrzeciona zacisniety
G1 Z-20 F.05
no i tu jest problem sterowanie to sinumerik 840d
wiercenie poza osia
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
dzieki za odpowiedz ale chce sie dowiedziec dlaczego nie pójdzie mi na G95 na G94 wszystko jest ok nie musze zmieniac wrzeciona podstawowego na oprwke ale mi chodzi o to aby wiercic na G95 a czy to jest mozliwe ze ta tej maszynie sie nie da maszyna to TZD pracuje na niej niedługo i niby to samo sterowanie bo 840d ale duzo zeczy jest zupełnie inna jak na TAE 45 moze jest ktos kto ma stycznosc z taka maszyna
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
JAG2525, ja ten problem miałem kiedyś właśnie na maszynie TAE45 i nie szło tego zmienić. musiałem podawać posuw minutowy a nie na obrót, zmieniło się to dopiero po wgraniu nakładki shop turn. więc pewnie problem jest po stronie ustawień producenta maszyny?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
ja pracowałem na TAE 30N i miałem głowice z napędem, można było stosować G95 i wszystko hulało, jeśli kolega Draco nie napisał by że zmieniło się to po wgraniu nakładki to był bym gotów powiedzieć że nie zainstalowano w takiej maszynie czujnika inkrementalnego obrotów na napędzie dodatkowym, czasem producenci tak robią dla zaoszczędzenia gdy wartość wykrywania nie są ważne, jeśli np jest jakaś posta maszyna, jeśli by tak było to taka maszyna nie widzi obrotów więc G95 ani G96 nie ma prawa działać
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.