Sinumeric 840D - prosze o pomoc
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Sinumeric 840D - prosze o pomoc
Witam wszystkich,
Maszynami cnc zajmuje sie już od jakiegoś czasu,do tej pory pracowałem głownie na systemach Fanuca i różnych jego klonach,ale niedawno do naszej firmy kupiliśmy tokarkę Hyundai Hit 20 M z Sinumerikiem 840D.Ku mojemu zaskoczeniu radze sobie z nia całkiem nieźle,ale mam jeden zapewne błahy dla wielu problem,otóż jak w tym systemie włącza się wyrzutnik wiórów (jakim kodem).Próbowałem już wszystkiego i nic,jeśli ktoś może mi pomoc to będę ogromnie wdzięczny.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Jarek
Maszynami cnc zajmuje sie już od jakiegoś czasu,do tej pory pracowałem głownie na systemach Fanuca i różnych jego klonach,ale niedawno do naszej firmy kupiliśmy tokarkę Hyundai Hit 20 M z Sinumerikiem 840D.Ku mojemu zaskoczeniu radze sobie z nia całkiem nieźle,ale mam jeden zapewne błahy dla wielu problem,otóż jak w tym systemie włącza się wyrzutnik wiórów (jakim kodem).Próbowałem już wszystkiego i nic,jeśli ktoś może mi pomoc to będę ogromnie wdzięczny.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Jarek
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
sprawdź, czy na taśmociągu nie ma jakiegoś przełącznika, czasem mimo funkcji musi być również włączony przyciskiem lub przełącznikiem.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Posty w temacie: 3
na pulpicie maszyny nie ma żadnego guzika? jest to czysty sinumeric czy z nakładką shopturn?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
Jest to maszyna sprowadzona z Anglii,nie ma w niej ShopTurn'a tylko Hitrol-King z tego co wyczytałem w internecie to Siemens wypuszczał sterowania w wersji rodzimej i na eksport być może to jest właśnie coś takiego ale z tego co do tej pory widzę to niczym się to nie różni,nie ma co prawda generowania kodu z konturu ale jest kilka innych ciekawych funkcji,ekrany są też takie jak w Shopturn'ie.Wracając do tematu to na pulpicie nie ma żadnego przycisku do włączania taśmociągu,są tylko 2 kontrolki ale nie działają po włączeniu taśmy ręcznie dlatego wydaje mi się,że musi być możliwość włączenia go z programu zwłaszcza,że jest to oryginalny transporter z tej maszyny i jest podłączony do sterowania poprzez specjalnie przewidziane do tego gniazdo.Niestety instrukcja jest bardzo lakoniczna,poza opisem podstawowych adresów nic na ten temat nie pisze.

-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Na pewno masz schemat elektryczny... Zobacz czy transporter jest zasilany bezposrednio z sieci czy przez jakis stycznik. Jezeli przez stycznik, to trzeba sprawdzic czym jest sterowany ten stycznik. Jezeli przez wyjscie sterownika PLC, to prawie pewen jest ze da sie go sterowac z programu. Jezeli zasilanie idzie bezposednio do skrzynki na trasporterze - transporter steruje sie tylko przyciskami....
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
Tak mam schematy elektryczne,akurat tego to nie pożałowali jutro to wszystko sprawdzę i dam znać jak to wygląda,a najlepiej sprawdzę wszystko w maszynie jak to jest podłączone.Czasami człowiek ma jakieś zaćmienie i nie wpadnie na najprostszy sposób żeby rozwiązać problem.Dzięki za sugestię gelo.Mam jedną taką maszynę w firmie pod swoją opieką (Bułgarska tokarka dwuimakowa ze sterowaniem "Zit 500"(klon Fanuca 5 z lat 80-tych)która faktycznie ma sterowanie taśmą tylko z poziomu przycisku na transporterze i w cale nie wykluczone ,że w tym przypadku będzie podobnie.