sinumerik 802 - na co zwrocic uwagę przy zakupie

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
sjgn
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

sinumerik 802 - na co zwrocic uwagę przy zakupie

Post napisał: sjgn » 24 kwie 2023, 16:13

Witam,
to mój pierwszy post więc proszę o ew. wybaczenie jesli nie do konca dobry dział. Jestem dość zielony w temacie cnc, rzeźbię sobie na manualnej frezarce pewne elementy do rowerów. Chciałbym kupić niewielką maszynę cnc, którą podziałam też niewielkie elementy ze stali. Trafiła mi się możliwość zakupu frezarki które mi względnie pasuje (opitmum bf30) - jest niewielkie, ma zamkniętą przestrzeń oraz jest kompatybilne z narzędziami / oprawkami które mam dodatkowo - dla mnie idealnie, bo jest na 230.

Maszyna jest wyposażona w sinumerika 802 i o ile mechanicznie maszynę sobie jestem w stanie sprawdzić, to elektroniki - nie wiem nawet czy będę umiał włączyć.

Docelowo - chciałbym sobie wypluwać programy z fusion, bo widzę, że postprocesor jakiś tam do tego chyba jest.

Chcę mieć maszynę, bo na sucho - na symulatorach/kursach nie nauczę się tyle, ile gdy po prostu postawię ją w warsztacie.

Możecie mi proszę podpowiedzieć - czy powyższe spięcie z fusion ma szanse powodzenia oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie (w kontekscie elektroniki/elektryki maszyny)?

z gory dzieki,
z.

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”