licznik sztuk w sinumeric 840
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
jak u ciebie wyglada ten licznik? w kazdej maszynie jest troche inny i przewaznie dodawany jest przez producenta, najlepiej daj jego foto to cos doradzimy.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
- Posty w temacie: 3
Może koledzy mnie poprawią , bo nie wiem czy dobrze pamiętam( na siemensie nie pracuję już prawie 3 lata )
Jak wolisz żeby liczyło ukończony program to piszesz w któreś od końca linii
N....(numer kolejnego bloku) R1=R1+1 lub żeby odejmowało R1=R1-1 (jeżeli odejmowało to otwierasz liste parametrów ,wybierasz R1 i wpisujesz wartość którą chcesz np.300 sztuk i program ukończony będzie odejmował od tych 300 do zera .Natomiast w przypadku dodawania musisz sprawdzić , żeby przed startem było zero ,jeżeli nie ma to będzie dodawać do wartości którą masz w R1 ). Moja opinia jest taka ,żeby pisać ten wiersz przy końcu programu , bo zaliczy sztukę jako zaliczony program bez resetu np. w połowie.
Pozdrawiam
Jak wolisz żeby liczyło ukończony program to piszesz w któreś od końca linii
N....(numer kolejnego bloku) R1=R1+1 lub żeby odejmowało R1=R1-1 (jeżeli odejmowało to otwierasz liste parametrów ,wybierasz R1 i wpisujesz wartość którą chcesz np.300 sztuk i program ukończony będzie odejmował od tych 300 do zera .Natomiast w przypadku dodawania musisz sprawdzić , żeby przed startem było zero ,jeżeli nie ma to będzie dodawać do wartości którą masz w R1 ). Moja opinia jest taka ,żeby pisać ten wiersz przy końcu programu , bo zaliczy sztukę jako zaliczony program bez resetu np. w połowie.
Pozdrawiam
-
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Oczywiscie ze bedzie liczyla od poczatku.
Generalnie Siemens udostepnia 100 parametrow R dla uzytkownika i te parametry mozna sobie dowolnie modyfikowac i nadawac dowolne wartosci.
Zeby bylo ladniej itp
mozesz spowodowac ze po wykonaniu R sztuk detali maszyna zatrzyma sie i na ekranie pojawi sie komunikat... musisz tylko w programie dodac:
/////zakladma ze zliczasz w dol np od 50
R4=R4-1
IF R4>0
MSG(" pozostalo jeszcze:", $R4 ,"sztuk do wykonania") /////sprobuj ew bez dolara przy R4
ENDIF
IF R4==0
MSG(" koniec partii")
M0
ENDIF
Generalnie Siemens udostepnia 100 parametrow R dla uzytkownika i te parametry mozna sobie dowolnie modyfikowac i nadawac dowolne wartosci.
Zeby bylo ladniej itp

/////zakladma ze zliczasz w dol np od 50
R4=R4-1
IF R4>0
MSG(" pozostalo jeszcze:", $R4 ,"sztuk do wykonania") /////sprobuj ew bez dolara przy R4
ENDIF
IF R4==0
MSG(" koniec partii")
M0
ENDIF
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<
-
no ogólnie liczy wszyzto i jest spoko., zaczęłem tez bawić sie więcej tymi parmetrami R i musze przyzanc zę ułatwia to prace niekiedy. jak teraz trafui ise jakas większa partia to spróbuje tak jak napisałeś gelo, z tym zatzrymaniem i zeby komunikat sie wyswietlał:)
PS: mam jeszce przy okzaji pytanie z innej beczki a jie chce nic zakałdac ani nigdzie pisac. Czy pracując na Sinumeric840D obrabiarka CT32N(5 axis)2 lata szybko zajaże o co chodzi na goodway dwuwrzecionowym z sterownikiem fanuca?
PS: mam jeszce przy okzaji pytanie z innej beczki a jie chce nic zakałdac ani nigdzie pisac. Czy pracując na Sinumeric840D obrabiarka CT32N(5 axis)2 lata szybko zajaże o co chodzi na goodway dwuwrzecionowym z sterownikiem fanuca?