Dzieki za odpowiedzi, Wrzecionowy silnik asynchroniczny to pewnie servo pindle asynchronic jak to sie nazywa po ang.Czyli silnik servo bez enkodera z wiekszym momentem trzymania na postoju niz zwykly indukcyjny?
Np taki? Plus sterownik pewnie , tylko ten ma do 6000Rpm mi potrzeba do 2000Rpm
https://m.alibaba.com/product/605050397 ... indle.html
Przeszukuje wlasnie angielskie internety zeby to ugryzc.Gdy dam M19 SPOS=180 w MDI jest reakcja , na ekranie pojawia sie ikonka obrotu wrzeciona w stopniach tuz pod ikonkami osi X i Z i takm gdzie polozenie X i Z widac obecne polozenie wrzeciona w stopniach.Ale problem jest taki ze silnik wrzeciona nie ma prawie w ogole momentu trzymania nieruchomego wrzeciona i wyskakuje jakis alarm jesli wrzeciono przejedzie zadana pozycje nawet o 0.001stopnia bo taka ma dokladnosc na wyswietlaczu trzy miejsca po przecinku.Wrzeciono "drga" 5mm w jedna strone i w druga i probuje osiagnac zadane polozenie ale nie zawsze daje rade bo porusza sie zbyt slabo na postoju, po prostu nie ma sily i malym palcem mozna mu przeszkodzic lekko dotykajac.Wtedy trzeba bazowac wszystkie osie bo ikonka zbazowania znika z pod wszystkich osi.Tak samo jak to sie dzieje jak wyskakuje alarm przeciazenie napedow przy kolizja np i enkodery gubia pozycje i tez trzeba bazowac wszystkie osie.Wiec jest szanasa ze jakby podpiac servo i servonaped to by to dzialalo.Jak deaktywowac M19 ? zeby znikla ikonka pozycji katowej wrzeciona alarm wyskakuje jesli manualnie wlacze obroty wrzeciona i znowu trzeba bazowac od nowa, lub jak reka obroce wrzeciono.Nie pomaga M18 , jesli przejde w tryb auto i wlacze obojetnie jaki program ikonka znika.Mam jeszcze pytanie czy taka os C trzeba bazowac za kazdym razem wlaczajac maszyne razem z X Z ?
Ciekawa sprawa z tymi wolnymi komendami M
no bo np jak maszyna pracuje z robotem to otwieranie drzwi maszyny jest pewnie w otatnim wierszu programu po M30 pewnie jakas komenda M ( otworz drzwi).Bedzie mi to potrzebne bo jakas komenda trzeba bedzie zadac wlacz wrzeciono do wiercenia (Silnik 0.75Kw 3 fazy ) lub wylacz.Jesli ktos wie bylbym wdzieczny