Witam
Zalecam wymiane modułu mocowego ... ewentualnie kabel mocowy
A tak poza ... potrafi ktoś ręcznie zoptymalizowac naped ... bo autamatycznie zakłada tylko 1 filtr a mam oś wiszącą ...
Pozdrawiam
Sinumerik 840 D błąd nr 25050
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
W ręczną optymalizację bawiłem się 9 lat tem jak oszczędzało się na sterowaniu i zamiast z MMC103 kupowało się MMC100.2 . Trochę tańsze ale roboty od h...
Jeśli chodzi oręczna optymalizację to jest to opisane w STARTUP 840D i było na kursie u Siemensa. Notatki gdzieś mam , ale nie wiem gdzie. Pamietam ,że robiło sie po kolei najpier regulator prądu , regulator predkości /odpowiedx układu na skok/ i na koniec regulator położenia. Tylko tyle pamiętam. Z racji tej ,że sam się tym zajmuję w firmie nie stać mnie na ręczne eksperymenty. Tak pradę powiedziawszy to raz mi się zdarzyło ,że po optymalizacji automatycznej musiałem ograniczyć wzmocnienie napędu bo przy pozycjonowaniu zaczynał piszczeć.
Jeśli chodzi oręczna optymalizację to jest to opisane w STARTUP 840D i było na kursie u Siemensa. Notatki gdzieś mam , ale nie wiem gdzie. Pamietam ,że robiło sie po kolei najpier regulator prądu , regulator predkości /odpowiedx układu na skok/ i na koniec regulator położenia. Tylko tyle pamiętam. Z racji tej ,że sam się tym zajmuję w firmie nie stać mnie na ręczne eksperymenty. Tak pradę powiedziawszy to raz mi się zdarzyło ,że po optymalizacji automatycznej musiałem ograniczyć wzmocnienie napędu bo przy pozycjonowaniu zaczynał piszczeć.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Wszystko pięknie. Tylko nikt nie wpadł na to, że może maszyna posiada liniały. Wystarczy że będzie delikatny luz na sprzęgle lub śrubie czy jakiś "niedowład" liniału i błąd 25050 gotowy. Gdy dane odczytu z liniału i z enkodera zozjadą sie poza tolerancję ujętą w odpowiednim parametrze - mamy 25050. Wszystko.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Zgadza się- nie koniecznie muszą to być liniały są maszyny które mają enkodery montowane na śrubie bezpośrednio lub z przekładnią wystarczy że jest uszkodzone połączenie i wywala taki błąd.Sommersby pisze:Wszystko pięknie. Tylko nikt nie wpadł na to, że może maszyna posiada liniały. Wystarczy że będzie delikatny luz na sprzęgle lub śrubie czy jakiś "niedowład" liniału i błąd 25050 gotowy. Gdy dane odczytu z liniału i z enkodera zozjadą sie poza tolerancję ujętą w odpowiednim parametrze - mamy 25050. Wszystko.
mechanika to raczej w jogu da się jechać a dopiero przy dynamice wywala taki błąd u mnie najczęściej jak operatorzy zaniedbają maszynę (tokarkę) i wióry ograniczają możliwość swobodnego ruchu osi