Falowanie obrotami
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Falowanie obrotami
Cześć mam pytanie czy da się jakoś zaprogramować żeby tokarka podczas toczenia falowala mi obrotami.
Znacząco zmniejsza to drgania długiego noża. Teraz muszę to robić pokretlem od regulacji obrotów co jest uciążliwe
Znacząco zmniejsza to drgania długiego noża. Teraz muszę to robić pokretlem od regulacji obrotów co jest uciążliwe
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To chyba nie o to chodzi bo działanie stałej pręd.skraw. polega na zmianie obr. Dynamicznie gdy zmienia się srednica np. Przy planowanu.
mag999, ma raczej problem z drganiami miałem tak na wytaczadle fi 250 I własnie falowaniem obrotami dawalo się uzyskać gładkość inaczej wychodził gwint. Niestety też ręcznie te falowanie robiłem
mag999, ma raczej problem z drganiami miałem tak na wytaczadle fi 250 I własnie falowaniem obrotami dawalo się uzyskać gładkość inaczej wychodził gwint. Niestety też ręcznie te falowanie robiłem
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Falowanie prędkości wrzeciona dało by się zrobić na falowniku, tworząc napięcie 0-10V (ustawienie prędkości) + generator sinusoidy o regulowanej amplitudzie i częstotliwości...
Trochę to skomplikowane analogowo robiąc...
Można by to zrobić na Arduino + program + wyjście 0-10V (wzmacniacz operacyjny).
tak czy inaczej -- trochę roboty...
Można by to zrobić na Arduino + program + wyjście 0-10V (wzmacniacz operacyjny).
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
Haha dobrebob35 pisze:Fale to są na Bałtyku . poczytaj o stałej prędkości skrawania.

[ Dodano: 2016-10-06, 20:50 ]
No w tokarce przemysłowej to raczej nie realne gdzie wszystkie podzespoły są produkcji fanucamarkcomp77 pisze:Falowanie prędkości wrzeciona dało by się zrobić na falowniku, tworząc napięcie 0-10V (ustawienie prędkości) + generator sinusoidy o regulowanej amplitudzie i częstotliwości...
[ Dodano: 2016-10-06, 20:52 ]
Dokładnie o to chodzi. Chociaz jedna osoba zrozumiała. Haas i okuma to maja w opcji ale mam inną maszyne i musze sobie radzić...adam Fx pisze:To chyba nie o to chodzi bo działanie stałej pręd.skraw. polega na zmianie obr. Dynamicznie gdy zmienia się srednica np. Przy planowanu.
-
pytasz to i opisz problem dokładnie tym bardziej uwzględniając producenta maszyny i dokładnie program sterujący (toż nie jeden fanuc na świecie
), wielu producentów w sterowaniu wprowadza swoje "udogodnienia" , zmiany, także bez podstaw masz odpowiedzi jakie masz i zrozumienia brak. Nie ma co się dziwić, tym bardziej dowcipkowanie po tak napisanym temacie także średnio na miejscu, to TY oczekujesz podpowiedzi, pomocy, uszanuj tych których pytasz.
Może Ty to mag ale wróżek to tu mało.

Może Ty to mag ale wróżek to tu mało.

I don't like principles, I prefer prejudices
-
Heh spodziewałem się podoba podobnej odpowiedzi. Taka charakterystyka ludzi na tym forum:-)
Chodzi o to ze mam długi wytaczak d32 o wysiegu ok 105 mm jako wykanczak. Bez względu haki posuw, obroty, naddatkek ustawie to zawsze mi brzęczy na.
Jak zaczne zmieniać obroty raz w gore a raz w dol to piszcie dużo dużo mniej i udaje się osiągnąć sensowna powierzchnię.
Myslalem ze może jest jakieś makro czy coś w tym stylu
Chodzi o to ze mam długi wytaczak d32 o wysiegu ok 105 mm jako wykanczak. Bez względu haki posuw, obroty, naddatkek ustawie to zawsze mi brzęczy na.
Jak zaczne zmieniać obroty raz w gore a raz w dol to piszcie dużo dużo mniej i udaje się osiągnąć sensowna powierzchnię.
Myslalem ze może jest jakieś makro czy coś w tym stylu
-
o i to się psycholog znalazł od charakterystyki forum
czyli jednak adam Fx nie za bardzo trafił, Ty masz bardziej problem z luzami, gdzie to już wnikać nie będę, danych za dużo, po prostu narzędzie wpada w wibracje i zmieniając prędkość zmieniasz amplitudę przez co wytracasz nóż z wibracji w które wpadł, nijak to się nie ma do zmian średnicy przy planowaniu powierzchni, na starej rozklekotanej tokarce to przechodziłem.

czyli jednak adam Fx nie za bardzo trafił, Ty masz bardziej problem z luzami, gdzie to już wnikać nie będę, danych za dużo, po prostu narzędzie wpada w wibracje i zmieniając prędkość zmieniasz amplitudę przez co wytracasz nóż z wibracji w które wpadł, nijak to się nie ma do zmian średnicy przy planowaniu powierzchni, na starej rozklekotanej tokarce to przechodziłem.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
dance1 pisze:czyli jednak adam Fx nie za bardzo trafił, Ty masz bardziej problem z luzami, gdzie to już wnikać nie będę, danych za dużo, po prostu narzędzie wpada w wibracje i zmieniając prędkość zmieniasz amplitudę przez co wytracasz nóż z wibracji w które wpadł, nijak to się nie ma do zmian średnicy przy planowaniu powierzchni,

O planowaniu napisałem bo kolega bob35, napisał
a to chyba Wy Tokarze stosujecie do planowania głownie ewentualnie przy jakiś wielostopniowych wałkach.bob35 pisze:poczytaj o stałej prędkości skrawania.
Jeśli wiesz że
to może po nazwie tej funkcji uda się analogicznie znaleźć w innych sterowaniach np. dla mnie na HHmag999 pisze:Haas i okuma to maja w opcji
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)