Witam, mam pewien kłopot...
dla mnie niezrozumiała sytuacja, którą dopiero teraz zauważyłem...
Kiedyś otrzymaliśmy w spadku maszyny na fanucu 16i MB i jakiś czas temu kupiliśmy podobną ale już nowszą i na fanucu 31i Model-A.
Mam taki sam program i podprogram do frezowania na obu maszynach ale na maszynie z fanuciem 31i dla freza jest zapisane S900 F2420 i w rzeczywistości tak pracuje/pokazuje na pulpicie.
Na starej maszynie, którą otrzymaliśmy dawno, dawno temu są identyczne parametry zapisane dla freza, a w rzeczywistości narzędzie pracuje na S900 F1358 i tu jest ta zagadka, skąd to się bierze? zmniejszony posuw?
Dodam tylko, że pokrętło posuwu jest ustawione na obu maszynach tak samo na 100%, po frezowaniu mam również wiercenie i tam posuw sie zgadza.
Jest jakiś parametr odpowiedzialny za zmniejszenie prędkości przy frezowaniu, bądź macie jakiś pomysł? spotkaliście się z taką sytuacją? Na dwóch starych maszynach mam taką sytuację.
z góry dzięki za wsparcie
Frezowanie - zmniejszony posuw?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Na niektórych fanucach predkość skrawania na łukach i ruchu po okręgu jest mniejsza od zadanej w zależności od zdefiniowanego promienia.
Frezowanie po okregu z mniejszym promieniem będzie wolniejsze od frezowania z promieniem większym, to jest jak najbardziej normalne.
Fanuc31i ma taką funkcję już wklepaną i ciężko to odwołać, proponuję skontaktować się z serwisem
Pozdrawiam,
Frezowanie po okregu z mniejszym promieniem będzie wolniejsze od frezowania z promieniem większym, to jest jak najbardziej normalne.
Fanuc31i ma taką funkcję już wklepaną i ciężko to odwołać, proponuję skontaktować się z serwisem

Pozdrawiam,