Offset narzędzi z pozycji programu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Offset narzędzi z pozycji programu
Witam.
Maszyna Fanuc 31i
Czy i w jaki sposób jestem w stanie zmienić parametry narzędzia skrawającego w czasie trwania obróbki. Chodzi o to, by wybrany frez w jednym cyklu miał wpisaną średnicę przykładowo D5 a w kolejnym cyklu np. D5.5.
Wiem że brzmi to absurdalnie, jednakże zastosowanie takiego rozwiązania ułatwiłoby ustawienie narzędzia do wykonania obróbki w taki sposób by frezowało wybraną częścią (Dotyczy to frezu palcowego).
Poniżej link do rysunku z nakreśloną wizją
http://ifotos.pl/zobacz/Szczekajp_nseaaee.jpg/
Maszyna Fanuc 31i
Czy i w jaki sposób jestem w stanie zmienić parametry narzędzia skrawającego w czasie trwania obróbki. Chodzi o to, by wybrany frez w jednym cyklu miał wpisaną średnicę przykładowo D5 a w kolejnym cyklu np. D5.5.
Wiem że brzmi to absurdalnie, jednakże zastosowanie takiego rozwiązania ułatwiłoby ustawienie narzędzia do wykonania obróbki w taki sposób by frezowało wybraną częścią (Dotyczy to frezu palcowego).
Poniżej link do rysunku z nakreśloną wizją
http://ifotos.pl/zobacz/Szczekajp_nseaaee.jpg/
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Dlaczego chcesz robic takie numery?? Ja bym ci odradzal cos takiego.
Jak to zrobic? bardzo prosto.
Musisz uzyc innego offest-u.
Np. nich to bedzie narzedzie nr1 dajesz D1 czy jak tam masz na maszynie.
Pozniej jezeli potrzebujesz zrobic taki manewr jak piszesz, to dajesz inny numer ofsset-u w programie.
Najwazniejsza rzecz to musisz zkasowac poprzedni offset, G40 komenda o ile sie nie myle.
Jak to zrobic? bardzo prosto.
Musisz uzyc innego offest-u.
Np. nich to bedzie narzedzie nr1 dajesz D1 czy jak tam masz na maszynie.
Pozniej jezeli potrzebujesz zrobic taki manewr jak piszesz, to dajesz inny numer ofsset-u w programie.
Najwazniejsza rzecz to musisz zkasowac poprzedni offset, G40 komenda o ile sie nie myle.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Na wykonanie takiego elementu (zgodnie z przedstawionym rysunkiem), jedynym rozsądnym wyjściem jest użycie makrodefinicji. Kompensacji w tablicy musiał byś mieć tyle, ile ilość zejść freza, ze względu na to, że frez idzie po promieniu, i sam ma promień, czyli z każdym zejściem, styczność freza z materiałem będzie w innym punkcie (co za tym idzie kompensacja narzędzia co przejście będzie inna).
Przykład dla freza 12 mm R6 obrabiającego promień 20 mm.
dla Z0 promień freza = 0 (środek detalu znajduje się w osi freza)
dla Z-0.5; R = 1.333
dla Z-0.51; R = 1.346
itd...
Powyższym przykładem pokazałem, że obniżenie się nawet o niewielką wartość po promieniu narzędziem który również ma promień zmienia jego punkt styczności z materiałem (czyli tym samym promień narzędzia).
Przykład dla freza 12 mm R6 obrabiającego promień 20 mm.
dla Z0 promień freza = 0 (środek detalu znajduje się w osi freza)
dla Z-0.5; R = 1.333
dla Z-0.51; R = 1.346
itd...
Powyższym przykładem pokazałem, że obniżenie się nawet o niewielką wartość po promieniu narzędziem który również ma promień zmienia jego punkt styczności z materiałem (czyli tym samym promień narzędzia).
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Witam
Rozwiązanie znalazło, jednakże jest ono warunkowane prawdopodobnie rodzajem maszyny. Na tej na której pracuję do korekcji narzędzia w czasie pracy wystarczy użyć wbudowanej funkcji: G10L12P4R1.25, gdzie P to numer narzędzia, a R to wymagany promień. pozostaje długość narzędzia. Aby skorygować ręcznie długość narzędzia zastosowałem tzw I,J,K na początku cyklu w którym przemieszczam się od współrzędnych (przykładowo G54) o zadaną wartość - w moim przypadku K - czyli odpowiednik Osi Z.
Co prawda uzyskuję tylko jedną pozycję, ale jeśli nie jest ich zbyt wiele, to dzielę operację na kilka etapów i jakoś idzie. Ogólnie sztuka jest już zrobiona, dlatego dziękuję za wskazówki i porady
Rozwiązanie znalazło, jednakże jest ono warunkowane prawdopodobnie rodzajem maszyny. Na tej na której pracuję do korekcji narzędzia w czasie pracy wystarczy użyć wbudowanej funkcji: G10L12P4R1.25, gdzie P to numer narzędzia, a R to wymagany promień. pozostaje długość narzędzia. Aby skorygować ręcznie długość narzędzia zastosowałem tzw I,J,K na początku cyklu w którym przemieszczam się od współrzędnych (przykładowo G54) o zadaną wartość - w moim przypadku K - czyli odpowiednik Osi Z.
Co prawda uzyskuję tylko jedną pozycję, ale jeśli nie jest ich zbyt wiele, to dzielę operację na kilka etapów i jakoś idzie. Ogólnie sztuka jest już zrobiona, dlatego dziękuję za wskazówki i porady

-
Wyglada jak neutralne narzedzie. U nas gdy sondujemy takie narzedzie w osi z najpierw mierze prawa strone. Spisuje odczyt. Potem lewa strone spisuje odczyst ( taka sama wysokosc w X ). Dodaje, dziele na 2 i mam srodek. Recznie wpisuje do tabeli w maszynie i tyle. Nie wiem moze jest lepszy sposob aby znalezc ale puki co dziala. A jak nie jest zepsute to nei stsram sie naprawic.
Dopiero sie ucze Makro ale jak ktos zna lepszy sposob to chetnie uslysze.
Dopiero sie ucze Makro ale jak ktos zna lepszy sposob to chetnie uslysze.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Czy który was już poradził sobie z tym przy zastosowaniu zmiennych "#" gdyż ja ostatnio walczę z podobnym problem i nie mogę za-bardzo z należeć zmiennej która odpowiada za offset promienia.
Znalazłem w instrukcji takie zmienne:
#2401-#2600 Przesunięcia średnicy/promienia narzędzia
#2601-#2800 Zużycie średnicy/promienia narzędzia
#3201-#3400 Średnica rzeczywista dla narzędzi od 1 do 200 włącznie.
Ale żadna z nich mi nie działa na moich maszynach.
Pozdrawiam
Znalazłem w instrukcji takie zmienne:
#2401-#2600 Przesunięcia średnicy/promienia narzędzia
#2601-#2800 Zużycie średnicy/promienia narzędzia
#3201-#3400 Średnica rzeczywista dla narzędzi od 1 do 200 włącznie.
Ale żadna z nich mi nie działa na moich maszynach.
Pozdrawiam
-