trwałóść maszyny
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
trwałóść maszyny
witam
firma kupiła 3 lata temu frezarkę , Tajwańczyk sunmill JHV 710 . na fanucu .
Na początku frezując koła , robiła dobrze . W każdym bądź razie średnicówką nie dało się zauważyć błędu . teraz maszyna robi 0.015 jajka . Sprzedawca twierdzi że żadna maszyna nie robi prawidłowo koła . Co mnie bardzo śmieszy , bo pracowałem wcześniej parę lat na avia 1000 i tam chodziło wszystko ok .
Pytanie takie - jak u was to się ma po 3 latach czy tam 5 użytkowania , czy da się to zniwelować elektronicznie , jeśli tak to podajcie kontakt do jakiegoś porządnego serwisu .
pozdrawiam Paweł
Na początku frezując koła , robiła dobrze . W każdym bądź razie średnicówką nie dało się zauważyć błędu . teraz maszyna robi 0.015 jajka . Sprzedawca twierdzi że żadna maszyna nie robi prawidłowo koła . Co mnie bardzo śmieszy , bo pracowałem wcześniej parę lat na avia 1000 i tam chodziło wszystko ok .
Pytanie takie - jak u was to się ma po 3 latach czy tam 5 użytkowania , czy da się to zniwelować elektronicznie , jeśli tak to podajcie kontakt do jakiegoś porządnego serwisu .
pozdrawiam Paweł
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Zadzwoń do renishowa http://www.lammb.cz/pl/index.php robią testy geometrii maszyny: interpolacja kołowa w płaszczyznach inerpolacji, prostopadłość osi, luzy śruba nakrętka i prowadnice. Sprawdzają sterownik plc nadążność, osi.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
http://system3d.pl/pl/strona/31/diagnos ... 245d31921f
a sprzedawca ma rację, żadna obrabiarka nie zrobi idealnie, spójrz na wykresy z ballbar'a i zobaczysz jak jest na prawdę
https://www.google.pl/search?q=wykres+b ... ar&imgdii=_
a sprzedawca ma rację, żadna obrabiarka nie zrobi idealnie, spójrz na wykresy z ballbar'a i zobaczysz jak jest na prawdę
https://www.google.pl/search?q=wykres+b ... ar&imgdii=_
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
renishow ma oddział na terenie polski 
średnicówka możesz najwyżej wymiar odczytać, już lepiej wsadzić czujnik mikronowy w wrzeciono i się przekonać jakie to koło Ci wychodzi
frezem nie dasz rady zrobić idealnego koła choćbyś miał niemiecka maszyna a nie tajwańska...
po to wymyślili wytaczadło żeby niemieć tego problemu
mój hasik niby na R300. robi w h6 ale jak widzę pasowany otwór to i tak decyzja pada na wytaczadło
ps maszyna nie miała strzała :>?
ps2: stara avia już z pewnością nie robi otworu na "zicher" choć to niezłe maszyny...
a może tobie czapka porostu urosła i zaczołeś bardziej dostrzegać odchyłki :>

średnicówka możesz najwyżej wymiar odczytać, już lepiej wsadzić czujnik mikronowy w wrzeciono i się przekonać jakie to koło Ci wychodzi

frezem nie dasz rady zrobić idealnego koła choćbyś miał niemiecka maszyna a nie tajwańska...
po to wymyślili wytaczadło żeby niemieć tego problemu
mój hasik niby na R300. robi w h6 ale jak widzę pasowany otwór to i tak decyzja pada na wytaczadło

ps maszyna nie miała strzała :>?
ps2: stara avia już z pewnością nie robi otworu na "zicher" choć to niezłe maszyny...
a może tobie czapka porostu urosła i zaczołeś bardziej dostrzegać odchyłki :>
Pozdrawiam Michał
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: trwałóść maszyny
Zrób test ballbar i porównaj z DTR-ką maszyny.markuz pisze:witam
Na początku frezując koła , robiła dobrze . W każdym bądź razie średnicówką nie dało się zauważyć błędu . teraz maszyna robi 0.015 jajka . ...
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: trwałóść maszyny
Większość serwisów potrafi zmierzyć osiowe luzy zwrotne z dokładnością lepszą niż 0.01mm za pomocą czujnika zegarowego zamocowanego na podstawce magnetycznej oraz wyrównać dynamikę napędów osiowych.markuz pisze:witam
firma kupiła 3 lata temu frezarkę ... teraz maszyna robi 0.015 jajka . Sprzedawca twierdzi że żadna maszyna nie robi prawidłowo koła . ...
pozdrawiam Paweł
Hasłowo sprzedawca ma rację, ale powinien polecić zaufany serwis celem wyjustowania maszyny.
Jeżeli chcesz mieć super pomiary dokładności pozycjonowania i kołowości interpolacji grubo poniżej 0.001mm.., np. LASERTEX Wrocław obmierzy maszynę w pikometrach, uwzględniając wilgotność powietrza, temperaturę otoczenia, więc będziesz musiał dokończyć niedopitą herbatę, co czeka na stoliku, izby nie zakłócała pomiarów.
A propos; serwisy należy szkolić i doszkalać (czego nie doceniają handlowcy maszyn), a nie tylko zatrudniać na tych stanowiskach chętnych do podróży do klienta ...

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Witam
To że maszyna kółka idealnego nie zrobi to się zgodzę . Na początku nie dało się tego zmierzyć , teraz średnicowką jak najbardziej . Nie chodzi mi o mikrony , nie ta klasa maszyny . Ale czy to normalne żeby tak szybko się wyślizgała ? . dla mnie zadowalające było by utrzymanie się 0.005 . Napiszcie w jakiej dokładności u was maszynka zrobi interpelacje kołową , po ilu godzinach czy tam latach pracy .
Dzięki za odpowiedzi
To że maszyna kółka idealnego nie zrobi to się zgodzę . Na początku nie dało się tego zmierzyć , teraz średnicowką jak najbardziej . Nie chodzi mi o mikrony , nie ta klasa maszyny . Ale czy to normalne żeby tak szybko się wyślizgała ? . dla mnie zadowalające było by utrzymanie się 0.005 . Napiszcie w jakiej dokładności u was maszynka zrobi interpelacje kołową , po ilu godzinach czy tam latach pracy .
Dzięki za odpowiedzi