Panowie chce sobie zamówić adapter PCMCIA żeby przesyłać programy na tokarkę z fanuc 21iTB. Znalazłem dość ciekawy adapter PCMCIA na zwykłe karty pamięci: http://www.4world.pl/categories/product/29/380/
Czy po włożeniu w to karty pamięci np SD z powodzeniem wykryje mi to na maszynie i będę mógł przesłać program??
Proszę o wypowiedzi osób które już się spotkały z takim czymś.
Ciekawy adapter na PCMCIA - prośba o poradę
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Niby jedno i drugie to pamięci flash ale może być tak że np na CF-ach stosuje się starszy system plików niż w SD. A maszyny mają stare interfejsy i obsługują starsze systemy plików przeważnie (mam na myśli tylko starsze obrabiarki). Ciekaw jestem czy numeryk odczytałby te nowsze karty oczywiście o małej pojemności)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Moim zdaniem raczej nie chodzi tutaj o system plików bo kartę możesz sformatować i na FAT12, FAT16 czy też FAT32 tylko o brak jakiś sygnałów lub inne czasy dostępu do karty.
Kiedyś próbowałem podłączyć kartę CF przez przejściówkę PCMCIA->CF do sterowania fanuca i16 i i21. Miałem chyba 5 różnych kart o różnej pojemności. Za nic w świecie nie chciały ruszyć. Na nowszym sterowaniu (już nie pamiętam jakim, na pewno miało już kolorowy monitor) czytało te karty bez problemu. A na starszych jedynie poszły karty SRAM.
Kiedyś próbowałem podłączyć kartę CF przez przejściówkę PCMCIA->CF do sterowania fanuca i16 i i21. Miałem chyba 5 różnych kart o różnej pojemności. Za nic w świecie nie chciały ruszyć. Na nowszym sterowaniu (już nie pamiętam jakim, na pewno miało już kolorowy monitor) czytało te karty bez problemu. A na starszych jedynie poszły karty SRAM.